Praha zvažuje další arbitráž kvůli stavbě Blanky. Tentokrát s firmou IDS

24. duben 2014
Zprávy

Praha možná zahájí další arbitráž kvůli stavbě tunelu Blanka. K soudu chce jít se správcem stavby, firmou Inženýring dopravních staveb (IDS). Společnost už v lednu žalovala město o dlužných 144 milionů korun za neproplacené faktury.

Podle náměstka primátora Jiřího Nouzy z TOP 09 si magistrát podobně jako v případě sporu s Metrostavem není jistý, jestli jsou dodatky smluv s IDS platné.

„Potřebuji zase nějakou autoritu, která rozhodne o tom, jestli nárok, který je uplatněn, je oprávněný, nebo ne,“ řekl Nouza Českému rozhlasu.

„Já samozřejmě v rámci péče řádného hospodáře si myslím, že není, na druhou stranu mě ten případ varuje z toho pohledu, abychom skutečně nepřišli o technický dozor, což by byla fatální věc pro celou stavbu,“ dodal náměstek.

Rychlá arbitráž je podle Nouzy nejrychlejším řešením, rada města o ní rozhodne příští týden.

Podle mluvčího IDS Pavla Kočiše firma s rozhodčím soudem souhlasí a doufá, že rozhodne co nejrychleji. Společnost prý už druhým rokem pracuje de facto zadarmo, a hrozí tak, že bude muset ze stavby odejít.

„Pokud se věc v řádu několika týdnů nerozhodne, může se stát, že nebudeme schopni své služby nadále poskytovat, budeme nuceni od smlouvy odstoupit a odejít ze stavby. Právní zástupce Inženýringu dopravních staveb proto v zájmu urychlení celé věci předložil právnímu zástupci hlavního města Prahy návrh rozhodčí smlouvy,“ uvedl Kočiš.

Opozici se další rozhodčí řízení nelíbí

Možnost další arbitráže kritizuje především opoziční ODS. Bývalý primátor Bohuslav Svoboda sice přiznává, že problém s IDS je potřeba řešit, další soud ale podle něj může otevření tunelu oddálit, podobně jako v případě sporu s firmou Metrostav.

„To, že došlo k ukončení nebo přerušení stavebních prací, to je vina TOP 09. Je to zásadní vina, zásadní problém. V tuto chvíli už jsme mohli tunelem jezdit,“ podotkl Svoboda.

Podle exprimátora by bylo v obou případech lepší, kdyby se pokračovalo v kategorizaci faktur a znaleckých posudcích právníků.

S dalším rozhodčím soudem příliš nesouhlasí ani zastupitel Karel Březina z ČSSD, zároveň ale uznává, že jiné řešení nevidí.

„Když tato varianta byla zvolena u firmy Metrostav, tak je asi logické, že to bude zvoleno i u dalších firem, se kterými nedojde k dohodě. Důvody jsou pravděpodobně v kontrastu se zákonem o zadávání veřejných zakázek, kdy ta zakázka je stále navyšována, a tudíž v tuto chvíli asi jediná varianta, jak to řešit, je jít před rozhodčí soud," míní Březina.

Tunel Blanka
autor: ank
Spustit audio

Více z pořadu