Praha znovu otevře náplavky, hladina Vltavy klesla. Vedení města bude situaci dál sledovat

17. květen 2021

Pražané se mohou od pondělních 12:00 opět projít po náplavkách, které byly uzavřeny v pátek večer kvůli zvýšené hladině Vltavy. Otevírají se také protipovodňová vrata na Čertovce. Vedení města bude situaci nadále sledovat a v případě zvýšení hladiny budou omezení opět zavedena. Dohodli se na tom členové povodňové komise hlavního města, informoval ČTK mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Hladinu Vltavy v hlavním městě zvedl v posledních dnech déšť. První povodňový stupeň byl v pražské Chuchli vyhlášen minulý týden v noci z pátku na sobotu. Průtok Vltavy je podle mluvčího od noci příznivý a v pondělí dopoledne byl 403 metrů krychlových za sekundu, což je pod hranicí prvního stupně povodňové aktivity.

Náplavky by se měly otevřít v pondělí odpoledne

Kromě otevřených náplavek a vrat na Čertovce se dnes do provozu vrátí také pražské přívozy. Zatím se ale neotevře plavba v části Vltavy u Holešovic, protože Povodí Vltavy musí nejprve vytyčit plavební trasy pomocí bójek.

Čtěte také

Magistrát i přes zlepšující se situaci nabádá k opatrnosti. „Vzhledem ke zvýšenému průtoku vody v řece je třeba, aby občané dbali zvýšené opatrnosti zejména u kraje břehu. Podle informací z Povodí Vltavy, pokud nenastanou mimořádně silné deště, situace by měla být nadále pod kontrolou v rámci regulace vltavské kaskády a k dalším protipovodňovým opatřením by se nemuselo přistupovat,“ uvedl radní Jan Chabr (TOP 09).

zdroj: ČTK
Spustit audio