Praha žádala o pomoc v nemocnicích. Výzvu vyslyšelo několik stovek lékařů a sester

27. prosinec 2021

Víc než 400 lékařů a sester se dobrovolně přihlásilo pražskému magistrátu na výpomoc v nemocnicích. Reagovali tak na výzvu města, cílem bylo ulevit vytížení personálu nemocnic, který se stará o covidové pacienty. Vedení Prahy také žádalo, aby praktičtí lékaři výrazně neomezovali provoz ordinací přes svátky.

Čtěte také

A jak to tedy s provozem ordinací praktiků v Praze vypadá? Magistrát bohužel od profesních organizací praktických lékařů přesné statistiky k dispozici nemá, navíc každý lékař se mohl rozhodnout podle sebe. Třeba v poliklinice na Budějovické ale většina praktiků ordinovala ještě 23. prosince, dnes jsou znovu v práci, podobně je to třeba v poliklinice ve Vysočanech. V Praze je zhruba 750 praktických lékařů pro dospělé, z toho, co se dá vyčíst z webových stránek, jich provoz přes svátky výrazně omezila jen zhruba pětina.

Dobrovolníci zatím v záloze

Magistrát výzvu zveřejnil především proto, že na začátku prosince počty nakažených koronavirem prakticky každý den stoupaly, dosahovaly i hranice zhruba 20 tisíc nakažených denně. Hlavně fakultní nemocnice tak avizovaly, že během svátků bude chybět asi 150 lékařů a 150 sester. Pokrýt přitom bylo potřeba hlavně služby na lékařských pohotovostech nebo taky v očkovacích centrech. Proto magistrát požádal ambulantní specialisty i praktiky o pomoc. Teď už je situace klidnější.

„V tuto chvíli by úplně neměli mít problém s personálním obsazením, vyjma jedné nemocnice. S tou to kdyžtak budeme řešit cíleně. Do těch očkovacích center šlo pracovat 28 ambulantních specialistů,“ vypočítává primátor Zdeněk Hřib z Pirátů. To by podle něj mělo zatím stačit.

Čtyři stovky lékařů a sester, kteří se dobrovolně přihlásili k výpomoci, se zatím nezapojili. Akutní potřeba v tuhle chvíli už není taková jako na začátku prosince, alespoň to podle Hřiba vyplynulo z jednání se zástupci nemocnic. Dobrovolníci jsou ale stále v záloze, připraveni pomáhat. „U další stovky dobrovolníků se řeší jejich časová dispozice. Není to tak, že by všichni mohli kdykoli. Ty nemocnice by s nimi měly být v kontaktu a případně je využívat podle potřeby,“ dodává Hřib.

Pokrývat by tedy případně měli služby na lékařských pohotovostech. O těch mimochodem taky jedná magistrát s lékařskými komorami a zdravotními pojišťovnami, snaží se vyjednat podmínky pro to, aby mohli praktici na pohotovostech sloužit i mimo výjimečné situace a měli za to patřičné odměny. Podle vedení Prahy o tomtéž jedná i Středočeský kraj.

autor: Adam Bejšovec
Spustit audio