Praha v sobotu ožije sousedskými slavnostmi Zažít město jinak. Na některých místech bude až festivalový program, prozrazuje koordinátor

Štěpánka Duchková si do pořadu K věci tentokrát pozvala koordinátora sousedských slavností Zažít město jinak Tomáše Fridricha ze spolku AutoMat. Ten prozradil, co všechno v rámci akce po Praze proběhne a jak je náročné zajistit zábor veřejných prostranství.

Čtěte také

Sousedské slavnosti známé pod názvem Zažít město jinak se budou konat v sobotu 18. září na mnoha místech Prahy – zapojila se do nich většina městských částí. Program přitom bude v každé lokalitě trochu jiný. „Některé lokality to mají tak, že tam je jeden stůl a sousedské divadlo pro děti – je to takové malé odpoledne, kde se sejde pár desítek lidí; některé jsou zase skoro už festivalové – je tam řada koncertů, workshopů pro dospělé i děti a gastronomická sekce,“ přibližuje program koordinátor slavností Tomáš Fridrich.

Ten se většinou odehrává na ulicích, které jsou jinak průjezdné pro auta. „To je v podstatě jádro celé akce – že se kultura pořádá tam, kde by ji běžně člověk nečekal,“ vysvětluje Fridrich. Spolek AutoMat proto organizátorům pomáhá se zajištěním záboru dané ulice. „Je to neuvěřitelně těžké. Obnáší to mnoho koleček jednání s úřady všech městských částí, s Technickou správou komunikací, s Magistrátem hl. m. Prahy.“

Sousedské slavnosti se rok od roku častěji rozšiřují i mimo Prahu. Letos se zapojí téměř 50 dalších měst. „Vůči těm mimopražským organizátorům mám velký respekt, protože my jako ti hlavní pořadatelé Zažít město jinak poskytujeme záborovou službu a jednání s úřady a radnicemi jen pražským organizátorům. To znamená, že oni mají trochu VIP pozici. Ale když to někdo dělá v Brně, Liberci nebo ve Svitavách, tak tam si musí kolečka vyjednávání probojovat sami. Což je skvělá zpráva, že se to děje,“ dodává.

Co dalšího Automat na podzim pro Pražany chystá? Nejen to si poslechněte v rozhovoru Štěpánky Duchkové.

autoři: Štěpánka Duchková , ech