Praha v novém roce zdraží svoz odpadu. Nejvíc si zřejmě připlatí lidé na sídlištích a ve větších domech

6. prosinec 2021

Většina obyvatel Prahy si od příštího roku zřejmě připlatí za svoz odpadu. Radní dnes odsouhlasili změnu ceny a její výpočet. Kvůli novele zákona o odpadech už totiž není možné nastavovat sazby podle četnosti a objemu vyvážení popelnic.

Čtěte také

Zdražení se přesně vyčíslit nedá, velmi záleží na místě bydliště. Pražané nyní platí za svoz odpadu podle velikosti nádoby a četnosti svozu. Tento systém už není v důsledku novely odpadového zákona možný a město musí do konce roku schválit nový. Sazba je nově pevně nastavená na padesát haléřů za litr odvezeného odpadu, jak vysvětluje náměstek pro životní prostředí Petr Hlubuček ze Spojených sil pro Prahu: „Nejvyšší navýšení bude u těch nádob 1100 litrů, to jsou ty u nejčastějších svozů. Ale i tam se bude jednat maximálně přibližně o 1 korunu denně.“

Připlatí si obyvatelé sídlišť

V důsledku změny se cena zvedne přímo úměrně velikosti popelnic, nejvíc se tak dotkne obyvatel sídlišť. Například dům na sídlišti, který využívá odvoz netříděného odpadu třikrát týdně, platil doteď asi 46 tisíc korun ročně, nově to bude zhruba 85 tisíc. Ze schválené vyhlášky tak vyplývá, že každý obyvatel domu si ročně připlatí kolem 420 korun. Naopak u nejmenších nádob a domů, kde žije třeba jen jeden člověk, se svoz novým nastavením zlevní.

Praha původně chtěla zachovat dosavadní systém, který cenu vypočítal podle toho, jak často a jak velkou popelnici si nechali lidé vyvážet. Jenže z novely zákona o odpadech vyplývá, že takový systém je diskriminační. Praha tak podle Hlubučka nakonec dospěla k sazbě padesát haléřů za litr odpadu, což je polovina maximální možné sazby. Prahu vyjde svoz příští rok asi na 2 miliardy korun, jednu a půl vybere na poplatcích. Bude tak muset na provoz doplácet.

Pečlivě zavázaný pytel patří do popelnice (ilustrační foto)

„200 milionů korun získáme jako příspěvek za to, že nakládáme ekologicky s obaly. Zbývá přibližně 200 milionů korun, které i tak hlavní město pokryje ze svých prostředků,“ vysvětluje Petr Hlubuček.

Opoziční politici nový systém kritizují, vadí jim nejen výsledné zdražení pro velkou část Pražanů, ale také to, že se o vyhlášce jedná na poslední chvíli. Zastupitelé o ní budou hlasovat příští týden, dá se očekávat dlouhá debata. Hlubuček ale reagoval tím, že se pokoušel se státem do poslední chvíle vyjednat současné nastavení. Znění vyhlášky prý magistrát řešil od jara, musí navíc brát ohled i na zásah do rozpočtu.

autoři: Adam Bejšovec ,
Spustit audio