Praha si v žebříčku měst s nejvyšší kvalitou života pohoršila o 27 příček. V průzkumu letos zvítězil novozélandský Auckland

10. červen 2021

Nejlepším městem pro život je letos podle průzkumu společnosti Economist Intelligence Unit novozélandský Auckland. Praha se v žebříčku propadla a umístila se zhruba v jeho polovině.

Economist Intelligence Unit ocenila v Aucklandu kvalitu vzdělání, přístup ke zdravotní péči, kulturní vyžití nebo čisté životní prostředí. Obyvatelé města navíc mohli díky zvládnutí pandemie koronaviru žít relativně neomezený život.

Právě kvůli tvrdým proticovidovým omezením se v letošním žebříčku umístila jenom dvě evropská města, a to Curych a Ženeva. Na nejvyšších místech se dále umístila například japonská města Osaka a Tokio nebo čtyři australská města.

Podle organizace se epidemie koronaviru výrazně promítla do kvality života ve většině velkých světových metropolí. „Tvrdá uzávěra, kterou Nový Zéland zavedl, dovolila obnovit provoz a umožnila obyvatelům měst, jako jsou Auckland či Wellington, si užívat života, který se podobá době před pandemií,“ uvedli autoři hodnocení. Podle nich se městům v Oceánii vyplatila i striktní kontrola hranic.

Pandemie se naopak negativně promítla na hodnocení mnoha měst v Evroské unii – podle průzkumu je to dáno pomalým startem očkování a kvůli pokračování pandemických opatření. Nejprudší sestup zaznamenal německý Hamburk, jenž se umístil na 47. místě – což je o 34 příček horší skóre než před šesti měsíci.

Praha si pohoršila

Praha se umístila ve zhruba polovině žebříčku, a to na 72. pozici, což je horší výsledek o 27 příček. České hlavní město si výrazně pohoršilo v hodnocení zdravotní péče. Výrazné zlepšení v EU pak hlásily Madrid a Barcelona.

Průzkum společnosti vyhodnocuje 140 světových měst a metropolí na základě zhruba 30 indikátorů. Hodnotí se pět oblastí Economist Intelligence Unit – politická a bezpečnostní stabilita, zdravotní péče, vzdělání, infrastruktura a kultura a životní prostředí.

V roce 2020 nebylo světové hodnocení zveřejněno, letos zahrnovalo i ukazatele související s epidemií covidu-19. Podle analytiků hodnocení životních podmínek zajímá mezinárodní investory při rozhodování, kam umístit své sídlo či pracoviště nebo vyslat své zaměstnance.

autor: Marcel Faltys | zdroje: ČTK , iROZHLAS.cz
Spustit audio