Praha se připravuje na podávání třetích dávek vakcín proti covidu. V říjnu by na ni podle magistrátu mělo mít nárok asi 50 tisíc lidí

21. září 2021

Hygienici evidují v Praze od začátku pandemie přes 190 tisíc lidí s prokázaným onemocněním covid-19. Za pondělí jich přibylo 114. Nákaza se sice dál šíří, podle magistrátu ale zatím nijak dramaticky.

Nyní je podle magistrátu v hlavním městě hospitalizováno 30 lidí s onemocněním covid-19, z toho 11 by jich mělo být na jednotkách intenzivní péče. Podle ředitelky pražské hygieny Zdeňky Jágrové se jedná o lidi, kteří nejsou očkovaní.

Největší skupinu nakažených podle Jágrové tvoří děti od 6 do 11 let, pak také mladiství do 16 let a třetí nejpočetnější skupinou jsou mladí dospělí mezi 20. a 29. rokem. Ohniska nákazy se prý příliš určit nedají, protože se lidé často přesouvají mezi domovem, školou, popřípadě prací. Žádná přísnější protiepidemická opatření se zatím hygienici ani magistrát vyhlásit nechystají.

Očkování třetí, posilující dávkou

Od začátku minulého roku se v metropoli podalo přes 2 miliony 100 tisíc dávek proti onemocnění covid-19. Hlavní koordinátor očkování Martin Ježek se chce zaměřit zejména na očkování lidí mezi 20. a 29. rokem, protože těch je podle něj naočkováno nejmíň, zhruba 48 %.

Na třetí dávku vakcín se Praha připravuje, během října by na ni podle magistrátu mělo mít nárok asi 50 tisíc lidí – zejména poskytovatelé sociálních služeb a jejich klienti. Poté se budou počty postupně navyšovat, v březnu bude mít podle predikce na třetí dávku vakcíny nárok zhruba 350 tisíc lidí.

Zatím o ni projevily zájem zhruba 4 tisíce klientů a necelé 3 tisíce personálu v sociálních službách, což odpovídá přibližně 40 %. Podle Ježka se ale čísla budou postupně navyšovat.

Kapacity jsou prý dostatečné. Omezil se sice provoz velkokapacitních očkovacích center, dál ale budou očkování zajišťovat zdravotníci na více než 30 místech v Praze, fungovat bude také zhruba 12 mobilních týmů a zřejmě i praktici. Ti by se do systému očkování podle Ježka mohli zapojit víc, protože objednávání počtu vakcín, popřípadě jejich skladování, už není tak složité a náročné jako dřív. Kdyby to bylo nutné, je Praha připravená kapacity v očkovacích centrech zase navýšit.

Spustit audio