Praha se opět stává filmovou velmocí. Víte, která místa si zahraniční filmaři oblíbili nejvíc?

Praha přitahovala filmaře ze zahraničních produkcí už od počátku 90. let, brzy po spadnutí železné opony. Senzaci u Čechů vzbudilo v roce 1996 natáčení špionážního hitu Mission Impossible s Tomem Cruisem v hlavní roli. Jedna z největších hollywoodských hvězd se téměř po dvaceti letech do české metropole vrátila, aby z Vyšehradu udělala ruskou pevnost. V roce 2013 tady Cruise natáčel páté pokračování „nemožné mise“ s podtitulem Ghost Protocol.

Jedním z důvodů, proč se velké produkce začaly do Prahy vracet ve velkém je obnovení takzvaných filmových pobídek. Což znamená, že filmařům, kteří se rozhodnou v Praze nebo jinde v Česku natáčet, stát vrátí 20 procent všech nákladů. Podmínkou je však splnění minimální útraty za nákup českého zboží a služeb. V případě celovečerního filmu to dělá 15 milionů korun. Jenom pro zajímavost, maďarská Budapešť, asi největší konkurence Prahy ve středoevropském regionu, dokonce vůbec žádné minimum nestanovila.

Hradčany a Staré Město

Nejlákavější pro zahraniční štáby je Pražský Hrad a uličky Starého Města. Ty ovšem dost často hrají úplně jiné město. Třeba Paříž, Londýn nebo dokonce Bratislavu. Jak nám potvrdil Tomáš Svoboda z České filmové komise, v pražských exteriérech vznikaly i některé exteriéry připravovaného seriálu Kriminálka Plzeň v režii Jana Hřebejka.

Čínská love story – reklama na Prahu

Úplně jiný příběh je ovšem čínský snímek s českým názvem Jen my víme kde. Velkolepá love story o mladé dívce, která odjede studovat do Prahy, kde kdysi žila její babička, je kromě jiného také o Praze samotné. Tajemný příběh plný romantiky a Staré Prahy režírovala velká hvězda současného čínského filmu Jinglei Xu, která se také obsadila do hlavní role.

Snímek měl v Číně premiéru 14. února a za první tři dny se přišlo podívat přes milion diváků. Už týdny před tím měly webové stránky filmu asi 2 miliardy přístupů! České cestovní kanceláře a obchodníci se už teď těší na letní příval čínských turistů.

Stálice Barrandov

Vedle filmů se i v Praze projevuje stále větší obliba televizních seriálů. Tvorba příběhů na pokračování se kvalitativně vyrovná filmové produkci, v některých případech ji i předčí. A barrandovské ateliéry jsou stále připraveny poskytnout filmařům ty nejlepší služby. Na jejich pozemku vznikl například středověký Řím pro seriál Borgiové, nebo kulisy pro seriál BBC Tři mušketýři. Spokojení Britové se do Prahy letos vracejí natočit další díly série.

Barrandov je každý víkend otevřený i veřejnosti. Aktuálně můžete vidět výstavu k pohádce Jana Svěráka Tři bratři. Předem je také možné objednat komentované prohlídky ateliérů, filmových kostýmů a rekvizit.

Unikátní muzeum filmových snů

Jedním z nejnovějších počinů filmařské Prahy je Muzeum Karla Zemana. Najdete ho kousek od Karlova mostu. Chvályhodný počin začal jako snaha o restaurování Zemanových filmů pro vydání na DVD. Naštěstí vize otců zakladatelů šla dál a dnes mohou návštěvníci vejít přímo do světa velkého filmového mága. Návštěvník není jen divákem, ale má možnost si triky vyzkoušet. Kdokoliv se může stát Baronem Prášilem, profesorem Rochem z Vynálezu zkázy nebo členem party, která se vydala na Cestu do pravěku.

A výsledek může vypadat třeba takto:

Seriál Prahou křížem krážem s podtitulem Praha filmová, který připravil Václav Müller, si můžete poslechnout v našem audio archivu.

Spustit audio