Praha se nedá nafouknout

29. duben 2016

Hoteliéři loni napočítali v Praze přes šest a půl milionu turistů. Toto rekordní číslo tvoří podle ředitelky Prague City Tourism Nory Dolanské nově i širší klientela z Asie. Zájem o Prahu mají především Korejci, kteří si dokonce v jejich hlavním městě Soulu postavili věrnou kopii Staroměstské radnice.

Většina turistů, celých 80 % z těch, kteří do Prahy přijíždějí, je tu poprvé. „Potřebují vidět Karlův most, Pražský hrad. Centrum je pak plné, opravdu jsou dny, kdy se jím nedá projít,“ říká Nora Dolanská, „ulice jsou malé a úzké a město se nedá nafouknout.“

Do Prahy začíná více jezdit asijská klientela. „Jezdí sem Korejci, kteří mají v Soulu kopii Staroměstské radnice a Prahu znají a je tam velmi oblíbená. A jezdí sem i Japonci a v poslední době i Číňani,“ vysvětluje ředitelka PCT Nora Dolanská.

Existují ale způsoby, jak turisty z centra odvést. Jsou připraveny napřklad tematické okruhy na Vinohradech a hlavně mladší turisté hledají i alternativní věci. Další možností je zavést třeba turniket na prvním nádvoří Pražského hradu. „Prvním nádvořím loni prošlo 7 milionů lidí a z toho jen přes jeden a tři čtvrtě milionu si koupilo vstupenku. Možná by tam turniket nebyl od věci a za vstup by se mohla platit nějaká symbolická částka,“ uvažuje Nora Dolanská.

Praha a celá Česká republika nadále platí za velmi bezpečné místo. A taky jsme pořád levnější. „Jezdí sem i školní zájezdy z Itálie, z Německa. Praha je totiž originální, jsou tu originální všechny historické styly a Praha je tak jedinečnou učebnicí,“ dodává ředitelka Prague City Turism Nora Dolanská.

Spustit audio