Praha se dalších ničivých povodní bát nemusí. Ochranný systém je podle magistrátu do detailu promyšlený

7. srpen 2012

Při záplavách v roce 2002 bylo rozhlasové studio Reginy, stejně jako mnoho dalších míst v naší metropoli, pod vodou. Aby se tato situace už nikdy neopakovala, vybudovala Praha detailní systém ochrany. V centrálním úložišti v Dubči je připraveno chránit hlavní město zhruba 1200 tun mobilních protipovodňových prvků. Zkontrolovat je byla redaktorka Anna Königsmarková.

Všechna hrazení, trámy, zvedáky a další technické prvky jsou uskladněny ve 143 kontejnerech. Hasiči a pracovníci Správy služeb hlavního města je k břehům Vltavy odvezou a postaví za 48 hodin. Protipovodňová opatření podél řeky jsou dlouhá téměř 20 kilometrů. Zbývá ještě zabezpečit oblast Chuchle. I tak by ale Praha velkou vodu zvládla, říká ředitel odboru bezpečnosti a krizového štábu Petr Beran:

"Tam když jedete po Strakonické, hned u závodiště, tak uprostřed toho pruhu je betonová zeď, to je taková pevná část těch zábran. A co je potřeba ještě dodělat, jsou nějaké úpravy ještě na kanalizační síti v Chuchli a takové věci. Takže si myslím, že provizorně bychom to asi dovedli v případě nějakých povodní zvládnout. Jinak to má být hotové do konce října."

Chráněná ale například není pražská ZOO a další méně obytné oblasti podél Vltavy.

"Zároveň se také nedělá protipovodňová ochrana v Lahovičkách nebo Sedlci. Tam je relativně pár baráků a to je pak lepší se o ty lidi postarat, ať už nějakou cestou evakuačních plánů nebo se o ně postarají městské části. Stejně tak se postará i ta zoologická zahrada o zvířata, která mají v tom území. Ale sloninec a další věci už se třeba budují mimo to záplavové území."

V centrálním úložišti v Dubči najdeme i náhradní zdroje energie. Záchranné složky jsou připraveny i na výpadek operátorské sítě.

"My máme svou vlastní síť, digitální, tetrarádiovou, kterou dneska běžně používá dopravní podnik, městská policie, TSK a některé další organizace, a to vlastně máme připravené i na povodně, takže co se týče komunikace mezi záchranáři a vedoucími těch míst, komunikace by tu byla."

Jestli všechno funguje, jak má, si krizový štáb, hasiči i policie bude moci zkontrolovat už tuto sobotu. K výročí povodní se na Starém Městě cvičně postaví část protipovodňového hrazení.

autor: ank
Spustit audio