Praha představila zastávku budoucnosti městské hromadné dopravy

29. listopad 2019

Tmavá konstrukce, spousta skleněných ploch a moderní vzhled. To je popis nové zastávky městské hromadné dopravy na Palackého náměstí v Praze, kterou hlavní město představilo novinářům.

Nový přístřešek je tmavý, černo-šedý, má zaoblené hrany a je ze speciálního litého hliníku. Kromě jedné strany, kde je místo na reklamní plakát, je zastávka skoro celá prosklená. Podobu zastávek vybralo hlavní město v soutěži už před rokem.

Magistrát chtěl také, aby provoz zastávky, to znamená i čištění nebo vyvážení odpadkových košů, nebyl nákladný. Zastávka se navíc dá vyrábět i sériově. Zároveň je odolná vůči vandalům. Vybavená je i orientačním panelem, kde je kromě času a data uvedené také kdy má přijet další spoj nebo třeba i předpověď počasí. Stejný design má také zábradlí přístřešku.

Na Palackém náměstí stojí prototyp nové zastávky pražské hromadné dopravy

Město má tuto zastávku testovat do dubna. Pak koupí licenci a začne se sériovou výrobou. Chce sjednotit design zastávek a zavést je postupně na různá místa v Praze. Musí ale počkat, až vyprší smlouva se současným správcem mobiliáře, což bude v roce 2021.

autoři: Adam Bejšovec , jp
Spustit audio