Praha představila novou podobu Vltavské filharmonie. Podívejte se na vizualizace

18. květen 2022

Autorem vítězného návrhu je dánské studio Bjarke Ingels Group (BIG) v čele s Bjarkem Ingelsem a Brianem Yangem. Projekt moderního hudebního centra nepracuje pouze s budovou jako takovou, ale přináší i nápaditá řešení veřejného prostoru, počítá se zpřístupněním břehu řeky a otevírá venkovní terasy filharmonie včetně střechy všem bez rozdílu.

Vítězný návrh počítá s vybudováním tří sálů, bude se zde však nacházet také hudební oddělení a kreativní hub Městské knihovny v Praze, návštěvníci se mohou těšit na kavárnu či střešní restauraci a mnozí jistě využijí i nabídku vzdělávacích aktivit.

Střecha bude v případě Vltavské filharmonie pokračováním veřejného prostoru náměstí – stupňovitá forma umožní zájemcům vystoupat až na její vrchol a to bez nutnosti vstupu do budovy, každý si tak bude moct vychutnat jedinečný panoramatický výhled na celou Prahu.

„Vltavská filharmonie se v podání dánského studia BIG stane pulzujícím centrem života na Vltavské – směrem na východ od budovy se bude rozprostírat nový městský park, jižní strana otevře přístup k vodě, na západní straně vznikne náměstí a na sever se naskytne pohled na novou městskou část Bubny-Zátory. Budova samotná bude zájemcům přístupná ze všech směrů a úrovní,” říká Michal Sedláček, předseda poroty soutěže.

Vizualizace nové budovy Vltavské filharmonie od týmu Bjarke Ingels Group

„Tato architektonická soutěž řešila hned tři věci najednou. Samotné okolí metra Vltavská je nyní neutěšeným místem, které k návštěvě příliš neláká a to se změní. Nová budova Pražské filharmonie také přitáhne do Prahy jiný typ turistů, kteří přijedou za kulturou a ne jen za levným alkoholem. A konečně, naše město potřebuje moderní architekturu, která s velkou pokorou doplní dílo našich předků,” popisuje ambice města primátor Zdeněk Hřib.

Vltavská filharmonie bude zároveň sídlem dvou orchestrů – Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK a České filharmonie. S vítězným návrhem se mohou zájemci seznámit od 19. května do 30. června v rámci venkovní výstavy přímo na Vltavské, na místě budoucí Vltavské filharmonie. Od 19. května do 27. května bude na místě také informační kontejner, ve kterém občané získají odpovědi na konkrétní dotazy týkající se vítězného návrhu budovy a jejího bezprostředního okolí.

Vizualizace nové budovy Vltavské filharmonie od týmu Bjarke Ingels Group
zdroj: Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy
Spustit audio