Praha pracuje na projektu chytré město

20. květen 2016

Do roku 2030 by se tak měla vyrovnat jiným evropským metropolím a stát se pro své obyvatele mnohem příjemnější. Podle primátorky Adriany Krnáčové se na tom už pracuje. Mluvila o tom v pořadu K věci.

Podle Adriany Krnáčové už se objevily první vlaštovky, jako je třeba pokrytí některých úseků metra signálem nebo možnost placení jízdného přímo v dopravním prostředku platební kartou. To zatím funguje pouze v tramvajích 18 a 22. „Tuto možnost ale budeme chtít rozšířit i na ostatní linky,“ říká Adriana Krnáčová.

Kromě toho se připravují i další „chytré“ prvky v ulicích. „Například chytrá popelnice pozná, kdy je plná, a vyšle signál provozovateli, aby ji přijel vysypat,“ vysvětluje primátorka. „Inteligentní osvětlení zase svítí tehdy, kdy je potřeba. Zatímco teď svítíme kontinuálně, chytrá čidla pak rozeznají pohyb v okolí, a světlo buď ztlumí, nebo naopak zintenzivní.“

V Praze se blíží i rekonstrukce Šlechtovky. Té by podle primátorky nemělo nic bránit, v současné době probíhá výběrové řízení. „Je naším společným cílem Šlechtovku zrekonstruovat,“ dodává Adriana Krnáčová.

Spustit audio