Praha plánuje dočasné zklidnění dopravy v ulici V Holešovičkách, chce ji více proměnit v městskou třídu, oznamuje náměstek pro dopravu

Hostem pořadu K věci byl tentokrát náměstek pražského primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě). Štěpánka Duchková se ho mimo jiné ptala na to, jak chce Praha zklidnit dopravu v ulici V Holešovičkách.

Ulice V Holešovičkách v Praze 8, která vede od mostu Barikádníků po Vychovatelnu, má projít proměnou. Střetává se tam proud vozidel z tunelu Blanka a doprava je velmi rušná. „Dlouhodobým cílem je tunelové řešení Holešoviček, ale vzhledem k tomu, že nemáme připravený žádný projekt, nemá stavební povolení a v minulosti se na tom příliš nepracovalo, tak jsme přišli s reálným plánem, jak alespoň nějakým způsobem dočasně odlehčit místním, než přijde tunelové řešení. A zároveň s tím ho paralelně připravovat,“ vysvětluje náměstek pro dopravu.

Proměna v městskou třídu

Dočasné řešení zklidnění dopravy bude podle náměstka spočívat v proměně ulice ve více městskou třídu spolu se zachováním dopravní tepny. „Změníme trochu její dálniční charakter, dosadíme tam přes 100 stromů. Doprostřed se nám vejde dřevěná stěna, která by mohla být porostlá popínavkama, a zároveň je v plánu, že autobus, který tam projíždí, by nebyl naftový, ale elektrický, a tím bychom odlehčili i emisím,“ upřesňuje konkrétní kroky s tím, že počet jízdních pruhů se snižovat nebude.

Stromy mají za cíl snížit prašnost a nový povrch vozovky zase hlučnost. „A když se odřežou svodidla a velké dopravní značky, promění se to v lidštější charakter městské třídy,“ dodává v pořadu K věci náměstek pro dopravu.

Proč se v Praze zdražilo jízdné MHD? Zdraží i parkovací zóny? A jak se změní dopravní režim na Smetanově nábřeží? I na to Štěpánce Duchkové odpovídal náměstek pro dopravu Adam Scheinherr.

autoři: Štěpánka Duchková , ech

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.