Praha odpustí lidem postiženým povodněmi daně z nemovitosti

27. únor 2003

Pražský magistrát osvobodil majitele budov a pozemků zasažených srpnovou povodní v některých městských částech od daně z nemovitosti. Rozhodli o tom pražští zastupitelé, když schválili příslušnou vyhlášku. Za pozemky nebudou muset vlastníci platit daň letos, budovy budou osvobozeny od poplatku na rok až pět let.

Protože tyto daně plynou do rozpočtů jednotlivých městských částí, záleželo na nich, zda a na jakou dobu budou majitelé nemovitostí od poplatků osvobozeni. Záporně se k možnosti postavily radnice Prahy 5, Lipenců, Velké Chuchle a Zbraslavi. Zdůvodnily to tím, že by odpuštěním daně přišly o důležitý rozpočtový příjem. Zastupitelé dnes z vyhlášky vypustili na návrh Michaela Gregora (ODS) i nemovitosti v Praze 1. Od placení daní by totiž jinak byly kvůli nepřesné formulaci osvobozeny i budovy a pozemky, které velká voda nezasáhla. Praha 1 předloží zastupitelům přesnější návrh v březnu.

Daně nebudou muset platit vlastníci pozemků a domů v Praze 4, 6, 7, 8, 12, 15 a 16 a také v Suchdole a Troji. Například domy v Karlíně a v části Libně byly osvobozeny od poplatku na dva roky, v Praze 16 jen na rok. Nejdelší zákonem danou hranici, pětiletou, využily třeba radnice Prahy 6, sedmé městské části a Prahy 12.

Zastupitelé také rozdělili postiženým městským částem přes 148 milionů korun na likvidaci následků záplav. Peníze použijí například na opravy škol, rekonstrukce koryt potoků, odstranění černých skládek i třeba na geofyzikální průzkumy míst, kde se mohou vyskytovat podzemní dutiny.

Spustit audio