Praha by nakonec mohla mít novoroční ohňostroj. Nebude ho ale zařizovat magistrát

3. prosinec 2019

Pražané zřejmě nakonec budou moct sledovat novoroční ohňostroj. I přesto, že magistrát v srpnu rozhodl, že od letošního roku místo něj uspořádá tichý videomapping.

Radnice Prahy 2 v úterý oznámila, že podpoří spolek Ohňostroj pro Prahu, který plánuje odpálit vlastní pyrotechniku.

Organizátoři si z míst nabízených Prahou 2 vybrali pro odpal Bastion, u parku Folimanka. Ohňostroj by měli spustit na Nový rok v 18.00 hodin. Nejlepší místa na pozorování budou prý z Vyšehradu a okolí Kongresového centra. Čas vybral spolek záměrně na šestou večer, aby nekolidoval s videomappingem magistrátu, který má na budově Národního muzea začít o deset minut později.

Místostarosta Jan Korseska z ODS řekl Českému rozhlasu, že novoroční ohňostroj je tradice, kterou chce radnice v Praze zachovat a stojí o ní podle něj i řada Pražanů. Spolku Ohňostroj pro Prahu tak městská část nabídla pozemek k odpalu a záštitu celé akce. Penězi ale radnice prý přispívat nebude. Organizátoři tak musí spoléhat na veřejnou sbírku. Na obvyklý velký ohňostroj by prý ideálně potřebovali vybrat asi milion korun, minimálně ale asi 200 až 300 tisíc. A to nejpozději do 15. prosince. Zatím mají na transparentním účtu asi 70 tisíc.

Primátor Zdeněk Hřib z Pirátů Českému rozhlasu napsal, že magistrát nikomu ohňostroj nezakazuje, ale město dál chce jít příkladem a na zrušení svého ohňostroje trvá. Nesdílí prý názor radnice Prahy 2 podpořit další odpalování pyrotechniky ve městě. Trpět tím budou podle primátora především domácí zvířata, což je jeden z důvodů, proč magistrát klasický ohňostroj nahradil promítáním tichého videomappingu.

autoři: Adam Bejšovec , jp
Spustit audio