Praha nabádá ke společné péči o městskou zeleň. Lidé si mohou adoptovat strom, o který se pak budou starat

28. květen 2021

Pražané si v rámci pilotního projektu „Adoptuj strom“ mohou vybrat strom v Praze 14 v parku U Čeňku, o který se budou následně starat – zalévat ho nebo kontrolovat, jak prospívá. Pokud se projekt osvědčí, hlavní město ho rozšíří pro celou metropoli.

Možnost adoptovat strom funguje v rámci projektu Zastromuj Prahu, který se snaží o to, aby se o městskou zeleň mohli starat i občané Prahy. Zároveň chce zvýšit povědomí o tom, proč je ochrana zeleně ve městech důležitá.

„Stromy ve městě mají nezastupitelnou roli zejména pro adaptaci města na změnu klimatu. V místě, kde rostou, vytváří pohodovější mikroklima jednak poskytováním stínu, který snižuje pocitovou teplotu, dále pomocí odpařování vody, čímž ochlazují okolí jako přirozená klimatizace, ale i čištěním ovzduší od znečišťujících látek. Lesy a parky tak hrají nenahraditelnou roli i v každodenním životě Pražanů,“ vysvětluje náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast životního prostředí Petr Hlubuček.

Strom si mohou lidé adoptovat na webových stránkách projektu Zastromuj Prahu pomocí formuláře. Následně obdrží certifikát adopce, manuál a další potřebné informace.

„Při tvorbě projektu ‚Adoptuj strom‘ jsme vycházeli ze zkušeností z Prahy 10 a jihomoravského města Hodonín, kde už adopci stromů realizují a kde se tato aktivita osvědčila,“ vysvětluje autor projektu Tomáš Murňák, místopředseda Výboru pro infrastrukturu, veřejnou vybavenost a životní prostředí Zastupitelstva hl. m. Prahy.

autor: ech | zdroj: MHMP
Spustit audio