Praha má nové zvony pro dva kostely na Starém Městě. Dorazily z Rakouska

7. srpen 2020

Jmenují se Ludmila, Jan, František a Haštal a váží od osmdesáti kilo do jedné tuny. Z rakouského Innsbrucku v pátek ráno do Prahy dorazily čtyři nové zvony. Vyrobili je tam zvonaři pro kostely svatého Haštala a svatého Havla na Starém Městě. V těch zvony chybí už desítky let.

Zvony zhruba v sedm hodin ráno dovedlo nákladní auto před kostel svatého Haštala. Vítala je tam skupinka zvoníků, kteří je pomáhali vykládat. Hlavní práci ale dělalo auto s ramenem.

Na to, až zvony zazvoní ve věžích, si budeme muset chvíli počkat. U svatého Havla by je měli zvoníci poprvé rozeznít letos na podzim, v kostele svatého Haštala to bude příští rok na jaře. Zvoníci je totiž chtějí předtím vystavit v kostele na Haštalském náměstí. Zvony budou viset na dřevěných konstrukcích, a po domluvě si na ně budou moct lidé i zazvonit.

Proč zvony chyběly

U svatého Haštala byly původně zvony tři. Zůstal z nich ale jeden jediný, a to Vavřinec-Florian. Zbylé dva zabavili za první světové války v roce 1916. U svatého Havla chybí zvon jeden, a to od roku 1942. Nahradí ho nový zvon Jan Nepomuk. Výroba všech zvonů stála zhruba jeden a půl milionu korun, lidé se na ně složili ve sbírkách.

autoři: Marie Veselá , jp
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.