Praha má nové Centrum duševního zdraví pro děti a adolescenty. Poskytne rodinám komplexní péči

14. září 2022 11:23

Praha má první Centrum duševního zdraví pro děti a adolescenty. V Korunovační ulici v Holešovicích ho otevřela nezisková organizace Dům tří přání. Odborníci tam budou řešit hlavně deprese, úzkosti a sebepoškozování. Dětští psychoterapeuti chybí v hlavním městě dlouhodobě. Po letních prázdninách se přitom poradny začínají opět plnit.

„Našla jsem u ní řezné rány na rukou, začala nosit oblečení s dlouhým rukávem, když už bylo tepleji. Tak mi to bylo divné.“ Paní Alena a její čtrnáctiletá dcera navštívily na začátku školního roku poradnu v pražské Libni.

Deprese, úzkosti a sebepoškozování - to jsou hlavní problémy, které s dětmi řeší psychoterapeuti

Jen za poslední půlrok tam počet nezletilých zájemců o terapii stoupl o třetinu oproti celému loňskému roku. „Je obrovský nedostatek dětských psychiatrů, tak alespoň počet psychologů a psychoterapeutů, kteří mají nějakou praxi nebo vzdělání pro práci s dětmi, se snažíme navyšovat,“ přibližuje ředitelka kliniky Markéta Čermáková.

Krátkodobá a intenzivní péče

Několik měsíců čekají pacienti také na terapie hrazené pojišťovnami. Zahájení včasné léčby je přitom důležité. Nové Centrum duševního zdraví v Holešovicích nabídne pomoc během několika týdnů.

„Tím, že je to krátkodobá služba na tři až šest měsíců, tak je to hodně intenzivní. Chodí sem dvakrát týdně jak rodiče, tak dítě. Poskytujeme komplexní péči, vyšetření lékařem, psychologem, zdravotní sestrou a máte tady speciální pedagožku i rodinného poradce,“ vyjmenovává ředitelka centra Michaela Hanykýřová.

Nově otevřené Centrum duševního zdraví pro děti a adolescenty

Nezisková organizace Dům tří přání provozuje v České republice už dvě podobná centra. „Vidíme, že ta poptávka dramaticky narostla po roce 2020. A samozřejmě, když bych se na to podívala celospolečensky, tak tady pořád máme přes 40 dětí ročně, které spáchají sebevraždu. To je konstantní číslo, které spíš mírně roste,“ popisuje její ředitelka Miroslava Flemrová.

Třináct odborníků specializovaného Centra duševního zdraví v Korunovační ulici můžou vyhledat pouze děti s trvalým pobytem v hlavním městě. Službu hradí zatím čtyři pojišťovny.

Spustit audio

Související