Praha má hotovou územní studii pro novou čtvrť Bubny-Zátory. Žít v ní bude 25 tisíc lidí

16. prosinec 2020

Hlavní město je zase o něco blíž plánované výstavbě nové čtvrti Bubny-Zátory. Městští urbanisté ve středu představili finální územní studii, která upřesňuje, jak by mohla nová zástavba, která propojí Holešovice s Letnou, vypadat. Na v současné době nevyužívaných pozemcích má v budoucnu vzniknout čtvrť pro asi 25 tisíc lidí.

Územní studie je důležitá pro další procesy a schvalování plánované zástavby. Urbanisté a architekti na ní pracovali několik let, ta poslední verze oproti té původní navíc počítá s připomínkami například městské části Praha 7. Určuje tak například maximální výšku budov, rozložení ulic, zachování památek nebo rozsah a umístění zeleně. To všechno na území o rozloze zhruba 110 hektarů. Územní studie je závazná pro město nebo městské části. Pomoct má i investorům, kteří pak budou stavět, protože by mohla urychlit celý proces. Podrobnější dokumentaci připravují urbanisté ještě pro státní správu.

Oproti původní verzi je ve studii například víc zeleně, snížila se maximální výška některých budov, rozšířil se takzvaný centrální park, který má navazovat na park stromovka, počítá se zachováním památkových objektů v původní podobě, jako je stará elektrárna, obchodní plochy. Ve studii je zahrnutý i projekt nové budovy filharmonie, na který by město chtělo příští rok vyhlásit velkou architektonickou soutěž, zahrnutá je ale i například výstavba trati na letiště a nové železniční zastávky.

Dokončení může trvat desítky let

Územní studie je doporučující, ale není konkrétní. Na území Bubny-Zátory navíc dopadá stavební uzávěra, pro její sejmutí je tak zásadní změna územního plánu, od které se má celá výstavba odvíjet. Změnu schválili pražští zastupitelé už na podzim, dokončená by mohla být v roce 2022, zbývá ale ještě celá řada dílčích kroků povolení a razítek. Náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček říká, že hlavní část čtvrti by mohla být hotová za zhruba třicet let, dílčí součásti změny celého území ale začnou určitě dřív.

autoři: Adam Bejšovec , jp
Spustit audio