Praha hostí Nike Premier Cup pro mladé fotbalisty. Hráči na něm hrají o budoucnost

23. duben 2016

Dvacet fotbalových týmů z Česka a Slovenska hraje na Strahově prestižní světový turnaj. Jde o hráče do 15 let, kteří se snaží v Nike Premier Cupu probojovat do evropského a případně i světového finále. Pro většinu z nich je to ale i velká šance, jak se už v tak mladém věku ukázat velkým klubům, třebaže zatím hrají jen za regionální mužstvo.

Na několika hřištích najednou se hraje turnaj pro nadějné mladé fotbalisty. Jednotlivé duely sleduje také šéf mládeže Sparty Jaroslav Hřebík.

„Máme koncepci, co máme u hráčů sledovat. Samozřejmě nepoznáte charakter hráče, to se zjišťuje potom. Jsou to hlavně rychlostní dispozice, prostorová orientace, prostorové vnímání a technické předpoklady,“ vypočítává Hřebík základní vlastnosti hráčů, které jsou pro výběr důležité.

„Když se tady podívám okolo, vidím, že je tu spousta skautských agentur. Je to proto, že patnáctiletí hráči většinou ještě nemají smlouvy a vlastně ani nemůžou mít,“ vysvětluje Hřebík.

Jedním ze zástupců agentur je i Viktor Schejbal, který sledoval mimo jiné i utkání Košic proti Žilině.

„Turnaj může ukázat i další talentované kluky, ale předvýběr už máme hotový díky síti skautů, kteří to mají na starosti. S hráči už spolupracujeme v tom smyslu, že se jim snažíme pomáhat s věcmi, které nemohou dostat v klubech,“ říká Viktor Schejbal.

Hráči na turnaji Nike Premier Cup tedy nebojují pouze o krásnou trofej, ale jde jim také o případnou budoucnost v profesionálním fotbale.

„Když se nám někdo líbí, zaměříme se na něj a potom má i možnost jít k nám do Sparty,“ uzavírá Jaroslav Hřebík.

autoři: mch , jkn
Spustit audio