Praha chystá zdražit Lítačku a modré zóny. Za roční jízdné si připlatíme 2000 korun

17. červenec 2020

Praha chce zdražit jízdné v MHD a parkovné. Důvodem jsou důsledky koronavirové pandemie, při které se hlavnímu městu výrazně propadly příjmy z jízdného hlavně od turistů. Dle návrhů by zdražily téměř všechny tarify jízdného, roční kupon z nynějších 3650 na 5500 Kč.

Náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě) uvedl, že město v souvislosti s hledáním řešení a úspor diskutuje s dopravním podnikem o různých variantách a scénářích.

„Předpokládáme, že to ve finále bude kombinace různých opatření,“ řekl serveru E15 náměstek bez bližších informací.

Plán na zdražování jízdného a nacházení úspor představil Scheinherr i na středečním jednání zástupců městské rady s odborovými organizacemi dopravního podniku.

Scheinherr podle předsedy odborů dopravního podniku Luboše Olejára řekl, že v případě podpory by ceny zvýšil od léta, usiluje o to prý Praha sobě. Zdražení modrých zón náměstek neupřesnil, mělo by ale vést ke zvýšení prodejů jízdenek, doplnil Olejár.

O podpoře návrhu na zdražení parkovného se bude rozhodovat v příštích týdnech, uvedl server. Koaliční Piráti podle něj chtějí návrh Prahy sobě doplnit o pravidla zprůhledňující výběrová řízení dopravního podniku.

Roční kupon zlevnila Praha v roce 2015 z původních 4750 korun na 3650 korun. Mezi roky 2016 a 2017 tak klesly příjmy z jízdného o 157 milionů na 3,7 miliardy.

Loni dopravní podnik utržil z jízdného téměř 4,5 miliardy. Od letošního roku podnik očekává kvůli koronavirové krizi výrazně horší výsledky.

V Praze od voleb v roce 2018 vládne koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN), v opozici jsou ODS a ANO.

autor: jp | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio