Praha chce zrušit platnost územního plánu pro zatopené pozemky

19. únor 2003

Rada hlavního města souhlasila s tím, aby pro území zasažená srpnovými povodněmi přestal platit územní plán. Rozhodnutí, které ještě musí schválit zastupitelé, může urychlit přípravu a budování protipovodňových zábran. Uvedl to náměstek primátora Jan Bürgermeister.

Návrh se týká pozemků na hranici povodňových linií, konkrétně lokalit Malá Strana a Kampa, Karlín - Libeň, Holešovice - Stromovka, Výtoň, Podolí, Smíchov, Zbraslav, Radotín a Troja. Rada už v lednu schválila harmonogram protipovodňových opatření. Podstatná část Prahy má být chráněna před povodní loňského rozsahu do konce roku 2004. Opatření proti záplavám má stát zhruba 1,4 miliardy korun. Město je začne budovat letos a hodlá na ně dát 400 milionů korun. Jen městské části Zbraslav, Radotín a Troja se dočkají opatření proti velké vodě zhruba o rok později než ostatní čtvrti, do konce roku 2005. V Troji například zatím není jasné, kudy by měly zábrany procházet.

Protipovodňová ochrana bude kombinací mobilních hliníkových zábran, betonových stěn nebo zídek a valů, které je možné navršit například od Negrelliho viaduktu po Libeňský most a částečně i na jihu města. Město ještě nerozhodlo, zda zábrany postaví s rezervou 30 či 60 centimetrů. Počká si na analýzu hydrologů. Vyšší rezerva znamená i vyšší náklady, a to o 80 milionů korun, uvedl Bürgermeister.

Zatím je před velkou vodou chráněno Staré Město, zábrany je možné namontovat i kolem Hergetovy cihelny na Malé Straně. I po vybudování protipovodňové ochrany nelze vyloučit, že voda zaplaví některé domy a firmy, které zůstanou za hranicí zábran.

Spustit audio