Praha chce příští rok začít s opravou vyhořelého Průmyslového paláce. Stála by dvě miliardy

3. prosinec 2019 08:24

Pražský magistrát vypíše veřejnou zakázku na dostavbu vyhořelého křídla a rekonstrukci Průmyslového paláce na Výstavišti. Odhadovaná hodnota zakázky jsou dvě miliardy korun bez DPH. Stavět by se mohlo začít koncem příštího roku.

„Bude se stavět replika levého křídla, ale rekonstruovat budeme zároveň střední halu a pravé křídlo. Praha díky tomu získá multifunkční prostor, který budeme moci využít na veletrhy, výstavy nebo plesy,“ uvedl náměstek primátora Pavel Vyhnánek.

„Průmyslový palác bude respektovat původní podobu, protože to je památka, ale bude mít v sobě technologie, které vyžaduje prostor v 21. století,“ doplnil.

Tendr by měl magistrát podle Vyhnánka vypsat v prvním čtvrtletí příštího roku. „Pokud se nestane nic neočekávaného nebo výjimečného, tak bychom v příštím roce měli znát dodavatele a koncem roku bychom měli být schopni stavbu zahájit,“ řekl náměstek.

A dodal, že odhadovaná délka prací je 30 měsíců, bude však záležet na tom, jestli stavebníci nenarazí na neočekávané problémy.

Novinkou bude například podchod pod levým křídlem paláce, kterým se bude možné od vchodu nebo z foyer dostat ke Křižíkově fontáně. Původně bylo v plánu vybudovat podchod i pod pravým křídlem, kvůli námitkám památkářů z toho však sešlo a podzemní pasáž bude pouze pod nově dostavěným křídlem. Vnikne pod ním také nový suterén s prostory pro zázemí či sociální zařízení. Interiéry paláce by měly z větší části zůstat ve stávající podobě.

Průmyslový palác z roku 1891

Město již dříve jednu zakázku vypsalo, počítala s částkou 1,2 miliardy, ale současné vedení magistrátu ji v polovině října zrušilo s tím, že je neaktuální. Podle vedení města navíc bývalé vedení magistrátu zakázku vypsalo ještě před tím, než byl dokončen projekt a tedy bez podrobné znalosti toho, co bude stavba zahrnovat.

Opravy za dvě miliardy korun ještě musí schválit pražští zastupitelé. Památkově chráněná budova není kompletní už 11 let, v roce 2008 vyhořelo její levé křídlo.

Průmyslový palác byl postaven při příležitosti Jubilejní zemské výstavy podle návrhu architekta Bedřicha Munzbergera. A pochází z roku 1891.

Od počátku sloužil k pořádání výstav a dalších kulturních akcí, i když původně mělo jít o dočasnou stavbu. V letech 1952 až 1954 komunistická garnitura rozhodla o změně funkce a hlavní hala paláce byla přestavěna na společenský a taneční sál.

Změnilo se i jméno na Sjezdový palác, který byl součástí tehdejšího Parku kultury a oddechu Julia Fučíka.

Průmyslový palác po požáru levého křídla
autor: Marie Veselá | zdroje: ČTK , iROZHLAS.cz
Spustit audio