Praha chce letos rozšířit počet přednostních pruhů. Často je zneužívají neukáznění řidiči

14. únor 2019 16:14

Hlavní město chce ještě letos zvýšit počet takzvaných přednostních pruhů, které umožňují plynulý průjezd třeba sanitkám, hasičům nebo městským autobusům. Ty hlavně ve špičkách často stojí v kolonách a nabírají zpoždění. Pruhy ale zneužívají taky neukáznění řidiči.

„Ta respektovanost je velmi malá. Pokud to jeden řidič začne porušovat, tak se ostatní také přidají,“ říká mluvčí Regionálního organizátora pražské integrované dopravy (Ropid) Filip Drápal. Ropid ve spolupráci s Technickou správou komunikací (TSK) vypracoval analýzu, ze které vyplývá, že až 70 % řidičů přednostní pruhy zneužívá. „Restrikce ze strany policie je poměrně malá. Není vždycky možné na těch místech auta zachytávat,“ uvádí Drápal.

Jízda v preferenčním pruhu je kvalifikovaná jako přestupek. Řešit ho ale místo městské musí státní policie. To by měla změnit novela zákona o silničním provozu, jejíž návrh v lednu ve sněmovně předložil poslanec Petr Dolínek z ČSSD. „Městská policie může vůz odstavit. Může zahájit správní řízení. Nemůže ale udělit na místě pokutu. Myslím, že každý chceme vidět dopravní policii, aby řešila autonehody. Proto navrhuju, aby městská policie mohla na místě vyřešit blokovou pokutu a následně, aby už nemusel jiný úředník řešit nějaké správní řízení a podobné věci,“ říká Petr Dolínek, který přidává, že k návrhu se kladně vyjádřila i vláda. Sněmovna by se návrhem mohla zabývat už v březnu.

Ještě letos by měly přednostní pruhy nově vzniknout nebo být upravené na místě, kde Ropid dlouhodobě zaznamenává zpoždění spojů. „Třeba v oblasti Hejtmanské ulice, na Černém Mostě nebo v Libušské ulici na Praze 4, na Plzeňské u krematoria v Motole, případně před křižovatkou u Vypichu,“ dodává Filip Drápal.

V současné době je v Praze asi 40 kilometrů preferenčních pruhů. V druhé polovině roku se chce Ropid zaměřit také na semafory, které upřednostňují průjezd linek MHD. Teď jich je asi 200. 

autoři: Adam Bejšovec , jp
Spustit audio