Praha asi vydá v březnu obligace za 5,1 miliardy korun

27. únor 2003

Město Praha vydá zřejmě ještě v březnu obligace za 170 milionů eur (asi 5,1 miliardy korun). Rozhodli o tom dnes pražští zastupitelé. Dluhopisy budou mít splatnost deset let. Prostředky město využije na dokončení výstavby tramvajové trati z Hlubočep na Barrandov a jihozápadní části vnitřního automobilového okruhu, tedy tunelu Mrázovka.

Aranžérem emise bude Deutsche Bank, která zvítězila ve výběrovém řízení na manažera EMTN dluhopisového programu města. V programu může Praha vydat do roku 2018 obligace až za 30 miliard korun. Příští týden pojedou zástupci Prahy propagovat město v souvislosti s emisí do Frankfurtu nad Mohanem, Mnichova, Vídně, Bruselu a do Londýna. Podle primátorova ekonomického náměstka Jiřího Paroubka nynější emise neohrozí hospodaření Prahy ani splácení závazků města, protože jsou nyní díky nízkým úrokovým sazbám příznivé podmínky na trhu.

Zastupitelé dnes také rozhodli, že si město vezme od Evropské investiční banky (EIB) třicetiletý úvěr 80 milionů eur (asi 2,4 miliardy korun) na pokrytí povodňových škod v metru. Srpnové záplavy napáchaly v podzemní dráze zhruba sedmimiliardové škody. Na obnovu metra dostane dále dopravní podnik 2,8 miliardy korun ze státní půjčky od EIB. Zbytek nákladů pokryje miliardové pojistné a vlastní zdroje dopravního podniku.

Spustit audio