Praha 7 vyřešila zchátralé podchody. Místo labyrintu hrůzy bude sportoviště

3. listopad 2021

Sedmička ve spolupráci s hlavním městem Prahou a dalšími partnery proměňuje nevyužívané zpustlé podchody v jeden z největších veřejně přístupných krytých skateparků v ČR. A na své si zde přijdou také příznivci dalších sportovních aktivit. Proměna „labyrintu hrůzy“ v multifunkční sportovně-společenské centrum je v tuto chvíli před dokončením. Sportoviště budou veřejnosti plně k dispozici zhruba do měsíce.

Poté co koncem roku 2018 vznikly u Hlávkova mostu směrem na Vltavskou tři přechody, které nyní umožňují dostat se do Bubenské ulice po povrchu, ztratily podchody svůj původní účel. Ve spolupráci s náměstkem primátora hl. m. Prahy pro dopravu Adamem Scheinherrem si sedmá městská část dala za cíl proměnit nevzhledné podchody v místo, kde budou lidé rádi chodit trávit svůj volný čas.

"Udělali jsme si průzkum, co by zde šlo udělat. Do doby, než bude postavená Filharmonie, což se bavíme o horizontu asi deseti let, se vyplatí tady udělat sportovně kulturní vyžití," vysvětluje starosta Prahy 7 Jan Čižinský z uskupení Praha Sobě.

„Díky velkému nasazení řady šikovných a kreativních lidí se nám podařilo probudit tuto nehostinnou zónu k životu a vytvořit zde originální komunitní prostor. Věřím, že si ho vezmou za svůj skejťáci, jezdci na BMX, vyznavači boulderingu, ale i rodiče s dětmi a další Pražané či kolemjdoucí, díky kterým bude toto místo stále živé, přívětivé a bezpečné,“ uvádí místostarostka Prahy 7 a radní hl. m. Prahy pro oblast kultury a cestovního ruchu Hana Třeštíková.

Proměna zákoutí mezi Hlávkovým mostem a Vltavskou, před a po

Prostory byly nejprve důkladně vyčištěny, mají nové povrchy a vyměněno bylo i osvětlení a elektrické rozvody.

S řešením dalšího využití přišla dvojice sedmičkových patriotů Richard Preisler a Martin Kontra, kteří si na pomoc přizvali architekty z U / U Studio. Výsledkem je projekt multifunkčního sportovně-společenského centra. „Podchody oživí sportovní prvky pro jízdu na skateboardu a BMX, basketbalový koš nebo úchyty pro bouldering. Na jaře zde přibude také mobilní pult, kde bude možné zakoupit drobné občerstvení nebo si třeba vypůjčit skejt,“ přibližuje Richard Preisler.

Podchod je nadále přístupný chodcům a nově osvětlený. Chytré lampy navíc snižují intenzitu, pokud tam nikdo není a díky tomu nevzniká tolik světelného smogu. Za rekonstrukci podchodu zaplatila Praha 7 dva miliony a 400 tisíc korun.

autoři: Jaroslav Hroch , JMys | zdroj: Městská část Praha 7
Spustit audio