Praha 7 vypravila pohřeb pro zemřelé bez příbuzných

25. duben 2017
Zprávy

Praha 7 uspořádala sociální pohřeb. Na hřbitově v Holešovicích pohřbila jedenáct zesnulých, ke kterým se nikdo nepřihlásil. Zatím žádná pražská radnice podobný sociální pohřeb ještě nepořádala. Hrobové místo si sedmá městská část pronajala loni.

Zesnulí z Holešovic a okolí, kteří nemají žádné příbuzné, už mají svůj vlastní hrob, a to na hřbitově nedaleko Výstaviště. Sedmá městská část je první pražskou radnicí, která pro ně pronajala hrobové místo. Nevyzvednuté urny většinou končí na anonymních loučkách u krematorií.

Úvodní slovo na pohřbu pronesl farář Římskokatolické farnosti Pavel Semela. „Ježíš mluví o tom, že u Boha není žádný člověk zapomenutý. Já myslím, že i smyslem tohoto rozloučení je, abychom vzpomněli na ty, kteří nikoho neměli, a dali najevo, že my na ně vzpomínáme.“

Jedním z pohřbených je i 51letý bezdomovec Jiří Hladil, který zemřel loni v září. Na ulici žil několik let. „Byl to výjimečný kluk a všichni ho měli rádi,“ vzpomíná kamarád zesnulého Jurin Živa.

Právě po smrti Jiřího Hladila začala radnice uvažovat o pohřbu. Nejprve s pomocí policie hledala příbuzné, ale nikdo se nepřihlásil. Městská část pak rozhodla, že spolu s ním uloží do hrobu ještě urny dalších deseti zemřelých. „Několik lidí, které jsem znal z ulice, zemřelo, tak jsem se vložil do toho procesu, aby byli uloženi v naší městské části, aby bylo možní jít na jejich hrob. Jména jsou u nás na radnici i na hřbitovní správě, je možné je dohledat. Na náhrobku stojí „Zemřelí Prahy 7“. Jsou to naši sousedi,“ vysvětluje starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

Dva spojené hroby s jedním náhrobním kamenem, to teď bude místo posledního odpočinku lidí bez příbuzných. Radnice vždy předem oznámí, komu pohřeb vypraví. Další obřad bude na stejném místě za rok.

Sociální pohřeb na Praze 7
Sociální pohřeb na Praze 7
autor: Lída Křesťanová
Spustit audio

Více z pořadu