Praha 6 má program zaměřený na prevenci recidivy vězňů. Připraví je na situaci po propuštění

11. říjen 2022 14:05

Až tři čtvrtiny vězňů se v Česku vrací za mříže. Po propuštění si totiž nezvládnou najít práci, bydlení nebo splácet dluhy. A spáchají pak další trestný čin. Radnice Prahy 6 se to rozhodla změnit. Letos na jaře proto zavedla speciální korespondenční program pro vězně. Pokud ho úspěšně zvládnou, může k tomu soudce přihlédnout při rozhodování o podmíněném propuštění.

Čtěte také

„Byla jsem odsouzena k patnácti letům ve výkonu trestu za zvlášť závažný zločin vraždy a výroby psychotropních a omamných látek,“ vypráví svůj příběh paní Daniela. Program ji zaujal před několika měsíci. A to hlavně proto, že se blížil termín, ve kterém mohla požádat o propuštění.

„Probíhalo to tak, že jsem to konzultovali formou dopisů. Díky tomu jsem zjistila, jaké chyby mám, a změnila svůj žebříček hodnot. Co se přípravy na podmíněné propuštění týká, tak to bylo dluhové poradenství, zajištění práce, bydlení.“

Navazující probační program

Služba je jedinečná právě v tom, že kurátoři začnou s odsouzenými spolupracovat ještě před propuštěním z vězení. Nejdůležitější je motivace.

„Když dojde k tomu, že je odsouzený podmíněně propuštěný, tak naše služba je komplexní v tom, že nabízíme navazující probační program. Nalézt lékaře, finanční hospodaření, kontakty s rodinou,“ vypočítává lektorka programu Kateřina Horejšová.

Příběh paní Daniely má zatím šťastný konec. Vězení opustila po deseti letech a pěti měsících. „Měla jsem všechno seřazené, co je nejdůležitější, co mám všechno splnit. Jít k doktorovi, zajistit si pohovor ohledně práce. Měla jsem ji přislíbenou, než jsem byla propuštěná, což bylo 11. srpna a od 1. září pracuji.“

Dvě kurátorky z Prahy 6 zatím kontaktovalo asi padesát odsouzených. Na svobodě je už čtyřicet z nich, do vězení se zatím nikdo nevrátil. Kromě pražské vazební věznice v Ruzyni funguje služba třeba také v Opavě nebo Světlé nad Sázavou.

Spustit audio

Související