Praha 4 se po roce dohodla na koupi pozemku na Zeleném pruhu. Problémy s odkupy pozemků se zelení ale nekončí

8. listopad 2012

Na Zeleném pruhu už se nebude kácet ani stavět. Po roce sporů se Praha 4 dohodla s restituenty a park na Dobešce odkoupí. Současně se čtvrtá městská část rozhodla sjednotit i další pozemky s veřejnou zelení. V řadě případů se ale situace ze Zeleného pruhu opakuje. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Evelyna Kulíšková.

Není to ještě ani rok, co z parku na Zeleném pruhu za bílého dne zmizelo pět vzrostlých stromů. Nepokácel je zloděj, ale jeden z majitelů pozemku Lubomír Švec, který park získal v restituci a měl s ním své záměry. S plánovanou zástavbou ale radnice ani okolní obyvatelé nesouhlasili, a tak spor začal. Nejprve žalobou kvůli nedovolenému kácení, později mimosoudním vyjednáváním.

„Lidé tam celou dobu žili v permanentním strachu, protože hlavně jeden z těch vlastníků vyhrožoval tím, že tam budou stát vysoké domy. A proto jsme se snažili co nejrychleji tuto situaci vyřešit, abychom ty obyvatele ataků ušetřili," říká zastupitelka Lucie Michková z ODS, která kauzu Zeleného pruhu až doposud řešila.

Jednání s restituenty bylo podle ní zdlouhavé a komplikované. Šlo prý hlavně o peníze.

„Vlastníci si kladli nepřiměřené požadavky, a to hlavně byla cena, kdy jsme začínali na ceně 15 tisíc korun za metr čtvereční. Ta cena se během jednání postupně snižovala. Do toho, vždycky, když jsme si plácli, protistrana přišla a začala si klást nároky typu, že chce zaplatit zpětně za to, že radnice využívala prostor jako veřejné prostranství."

Jak už ale dříve řekl Lubomír Švec Lidovým novinám, chtěl tak bránit zájmy vlastníků, kterým radnice původně nabídla za metr čtvereční parku jednu korunu. Podobné pozemky podle něj město mnohem výhodněji a soukromí majitelé by za spornou parcelu získali téměř 18 a půl milionu korun.

Obě strany se nakonec na odkoupení i ceně dohodly mimosoudně. K získané částí parku na Zeleném pruhu se radnici podařilo bezplatně připojit také část, kterou vlastnila Thomayerova nemocnice.

Tím ale podle starosty Pavla Horálka z ODS problémy Prahy 4 s rozbitým vlastnictvím pozemků na veřejných prostranstvích ani zdaleka nekončí. Komplikovaná jednání vede radnice hned s několika dalšími restituenty.

Konkrétně můžu mluvit o parku Družba, parku Jezerka. Ten problém, který vzniknul, vzniknul bohužel zákonem o restitucích a já si osobně myslím, že pozemky v těchto urbanizovaných celcích zeleně nebo v těch areálech základních škol, školek, neměl být vydán. Měly tam být náhrady - finanční nebo pozemkové náhrady - ale neměla se přidělávat obcím tato starost. Protože to je v podstatě důsledek špatného zákona," tvrdí starosta Prahy 4 s tím, že na získaných územích radnice plánuje obnovení nebo rozšíření zeleně.

Na jaře by pak na Zeleném pruhu měly přibýt i nové stromky, které by nahradily pět pokácených.


Zvětšit mapu
autor: eku
Spustit audio