Praha 3 slaví 140 let od povýšení Žižkova na město: otevřela naučnou stezku a zřídila speciální pasy pro sbírání razítek

13. květen 2021

V sobotu 15. května uplyne 140 let od doby, kdy císař František Josef I. povýšil Žižkov na město. Praha 3 se toto výročí rozhodla oslavit otevřením nové naučné stezky, vydáním žižkovských cestovních pasů a také podcasty s tematikou místní historie.

„V rámci oslav jsme připravili pro občany a přátele Žižkova program, který jsme přizpůsobili aktuální situaci. Mohou si tak poslechnout podcasty o historii naší městské části nebo se vydat na procházku po naučné stezce. Sbírat razítka do žižkovského pasu a získat symbolické žižkovské občanství,“ říká radní pro kulturu a strategické plánování Pavel Křeček.

Cestovní pas pro sbírání razítek

Praha 3 zřídila pro zájemce speciální cestovní pas Svobodné republiky Žižkov, který bude možné zakoupit od 15. května v infocentru městské části na náměstí Jiřího z Poděbrad. Lidé do něj budou moct sbírat razítka z různých míst na Žižkově a po nasbírání všech získají symbolické občanství Svobodné republiky Žižkov. Akce potrvá do 28. října 2021. Místa, kde bude možné razítka získat, plánuje Praha 3 vyhlašovat na začátku každého měsíce v radničních médiích.

Naučná stezka Prahy 3

U příležitosti oslav výročí otevřela městská část Naučnou stezku Prahy 3. Je dlouhá 10 kilometrů a obsahuje 20 zastavení, která zájemce seznámí s historií Žižkova.

Naučná stezka Prahy 3

Praha 3 také spustila sérii podcastů o historii Žižkova, které namluvil herec a muzikant Martin Písařík. Budou vycházet každý týden. Poslední akcí, která přispěje k oslavám výročí, bude otevření stálé expozice Žižkov 1881–1922 v Galerii pod radnicí. Veřejnosti se zpřístupní od 2. září.

autor: ech | zdroj: MČ Praha 3
Spustit audio