Praha 14 otevřela další část severovýchodní cyklomagistrály. V budoucnu povede až k širšímu centru města

28. leden 2021

Cyklisté i chodci můžou na hranici Prahy od středy využívat další část takzvané severovýchodní magistrály v Praze 14. Ta má v budoucnu vést ze Středočeského kraje až na Palmovku a pak dál do centra Prahy. A to všechno tak, aby se lidé úplně vyhnuli automobilovému provozu.

Nová asi kilometrová část cyklostezky vede na dohled od kbelského letiště, s trochou nadsázky podél plotu areálu, přes Novopackou k Budovatelské ulici. Tam, kde dlouho byla jen bahnitá cesta, dnes vede upravená asfaltová stezka. Ta přímo navazuje na předloni otevřený úsek mezi Bažantnicí v Hloubětíně a parkem Arborka v Satalicích. To je pro další budování cyklomagistrály významné. „Od ulice Budovatelská má vzniknout etapa, která bude pokračovat okolo sídliště Panorama směrem k Černému Mostu a odtamtud podél železniční trati na území Horních Počernic a potom dále do Středočeského kraje,“ říká místostarosta Prahy 14 Petr Hukal. V opačném směru má stezka pokračovat podél letiště až do Prahy 9. Odtamtud by pak mělo být možné dostat se až na pražský Vítkov a dál do centra, úplně mimo provoz aut.

Podle odhadu starosty Hukala by měla být cyklomagistrála hotová zhruba do deseti let. Součástí mají být kromě nově budovaných a plánovaných úseků také některé stávající pražské cyklostezky, například ve směru z centra z Balabenky přes Podvinný mlýn a bývalou drážní stezku.

Cyklomagistrála má velkou podporu magistrátu, který ho do velké míry financuje a radnice městských částí ze severovýchodu Prahy projekty připravují a staví. Po dokončení má navíc síť cyklostezek umožnit napojení i na ty za hranicemi hlavního města. Pražanům pak může nabídnout alternativu pro cestu do centra. Celkově má Severovýchodní magistrála mít po úplném dokončení víc než dvacet kilometrů.

autoři: Adam Bejšovec , jp
Spustit audio