Praha 12 mapuje umělecká díla. Zapojit se může i veřejnost

28. leden 2021

Bronzová plastika dívky na prostranství před Obchodním centrem Labe, křížová cesta u kostela Nanebevzetí Panny Marie nebo velkoformátové malby na zdech a fasádách domů. To jsou jen některé z celkem 50 uměleckých děl, které dosud na území Prahy 12 zmapoval úřad městské části. O projektu si se starostou Janem Adamcem z Pirátů povídal kolega Václav Müller.

„Během komunismu, když se tu postavilo mnoho sídlišť, se dávaly asi čtyři procenta rozpočtu na umění a během toho vzniklo několik uměleckých děl. Sídliště byla hodně stejná, takže umělecká díla to oživila. Od té doby se možná na ta díla pozapomnělo a myslím, že by bylo dobré, když si je lidé připomenou a začnou si jich vážit,“ řekl starosta Prahy 12 Jan Adamec. Mezi tehdejší umění se v městské části objevilo i moderní graffity.

Do mapování děl se může zapojit i veřejnost. „Některé fotky na webu máme špatné. Lidé můžou dělat procházky a vyfotit nám to kvalitněji a poslat nám to. Pokud nám dají licenci je zveřejnit na webu, tak je rádi vylepšíme.“

Mapu najdete zde.

autoři: Václav Müller , jp
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.