Praha 11 bude mít nové parkourové hřiště vytištěné na 3D tiskárně. Otevře se koncem září

18. srpen 2021

Nové parkourové hřiště pro Prahu 11 vzniklo pomocí 3D tisku, tedy technologie, která má podle odborníků potenciál širokého uplatnění ve stavebnictví. Jednotlivé prvky vytiskli z cementové směsi specialisté v Brně. Jako výplň prvků poslouží recyklovaný beton. Hřiště se veřejnosti otevře 30. září ve volnočasovém areálu v Kupeckého ulici.

Čtěte také

Všech 14 prvků vyrobila na rámové tiskárně spin-off firma 3Deposition, kterou založili odborníci z Fakulty strojního inženýrství Vysokého učení technického. Tiskárna nanáší 50 milimetrů široké vrstvy speciální betonové směsi rychlostí 155 milimetrů za vteřinu. Umí vytisknout až třímetrové objekty. Je možné ji rozebrat, odvézt na jiné místo a znovu sestavit.

Prvky budou propojené ocelovými trubkami. „Pro zvýšení pevnosti jsou jednotlivé stěny vylity betonovým recyklátem a vyztuženy tvarovaným ocelovým armováním. Kotveny jsou pak do betonových základů v nezámrzné hloubce,“ uvedl zakladatel 3Deposition David Škaroupka.

3D tisk parkouroveho hřiště

Pro tisk prvků použili specialisté směs, která obsahuje cement, kamenivo, vodu, polypropylenová vlákna a další přísady. „Směs musí být dobře čerpatelná, ale současně nesmí stékat a musí rychle tuhnout. Toho se nám podařilo dosáhnout díky přísadám, jako jsou stabilizátory, urychlovače tuhnutí a plastifikátory,“ popsal Michal Zámečník ze společnosti Master Builders Solutions CZ.

Tisk trval deset hodin čistého času. Vytištěné prvky jsou pro zpevnění vylity betonovým recyklátem rebetong. Místo přírodního kameniva obsahuje recyklovanou cihelnou drť, využívá tedy stavební odpad, který v Česku ve velkých objemech končí na skládkách.

Tištěné hřiště věnuje městské části Praha 11 Stavební spořitelna České spořitelny, která je jedním ze zakládajících členů Asociace inovačních technologií a 3D tisku ve stavebnictví. Už dříve spořitelna podpořila první 3D tištěný dům v Česku nazvaný Prvok.

zdroj: ČTK
Spustit audio