Praha 10 nabízí ukrajinským občanům kurzy češtiny zdarma. O výuku je stále větší zájem

28. duben 2022

Česky pozdravit, poděkovat, umět v obchodě nebo na úřadech stručně popsat, co potřebuji nebo jak se cítím - to se na začátku učí asi všichni ukrajinští občané. Na jeden z kurzů, který v jazykové škole ukrajinským příchozím zařídila Praha 10, se byl podívat i náš reportér Jaroslav Hroch.

Čtěte také

„Dnes budeme dělat sloveso být. Učebnice nemáme, protože jsou rozebrány, takže musíme bohužel pracovat s kopiemi. Není to založené na gramatice, je to spíš komunikativní forma,“ upřesňuje lektorka Kateřina Nabanková. Češtinu studuje i učitelka angličtiny Margarita z města Irpiň u Kyjeva, hned vedle Buči. Nyní má mateřské volno a stará se o tři malé děti. Říká, že čeština není těžká, ale zatím ke komunikaci používá online překladač. Doufá, že se brzy rozmluví.

Vedle ní sedí její matka Olena, doktorka revmatologie ze Záporoží. Čeká na uznání lékařského diplomu a chce brzy začít pomáhat v české nemocnici. Na otázku, jestli ji napadlo se vrátit, odpovídá, že by chtěla a doufá, že Ukrajina agresivní Rusko odrazí. Pak jí vyhrknou slzy, pláče smutkem i dojetím a děkuje Česku za všechnu pomoc. Vedle sedí psycholožka Galina z města Mykolajiv. Jako ostatní bydlí v nedalekém bytovém domě Prahy 10. V rodinném centru pomáhá ukrajinským dětem překonat trauma z války i útěku.

Češtinu se nyní učí asi 30 dětí a 60 dospělých. „V druhé fázi to vypadá, že to bude ještě silnější, to bude květen, červen,“ říká ředitelka jazykové školy Bohemia Institut Eva Mocová. V jazykové škole pomáhá i paní, která během kurzu pohlídá malé děti. Výuka je pro uprchlíky zdarma, hradí ji městská část, která za tři měsíce kurzů zaplatí asi 150 tisíc korun.

autor: Jaroslav Hroch
Spustit audio