Praha 1 se vrací k vydávání parkovacích karet. Zruší takzvané virtuální hodiny

16. prosinec 2019 12:41

První městská část před třemi lety zrušila klasické parkovací karty viditelně umístěné za čelním sklem. Teď se k nim ale vrací.

Podle vedení radnice zóny parkovacího stání ztratily bez viditelných karet za předním sklem svůj původní smysl, a to zajistit parkování těm, kteří mají oprávnění. Změny podle radního pro oblast dopravy Davida Skály za hnutí Praha Sobě přichází hlavně z podnětu a přání občanů.

„Když ty karty byly, tak lidi měli větší přehled i o tom, kdo v ulici parkuje. Teď volají velice často policii, která má až dva z pěti výjezdů zbytečných, protože přijedou na místo a zjistí, že ten dotyčný sice může mít švýcarskou poznávací značku, ale oprávnění v místě má,“ říká. A to kvůli virtuálním parkovacím hodinám, který zavedlo bývalé vedení radnice. To funguje na principu, že si kdokoli může zaplatit hodinu parkování v modré zóně. Ale jen jednu hodinu za celý den. Pávě tyto virtuální parkovací hodiny plánuje úřad na jaře příštího roku nechat vypnout. Podle radního Davida Skály se touto změnou i zvětší možnost regulace dopravy v centru, když se řidičům nerezidentům ubere až 6000 možných cílů.

„Když nebudou mít kde zaparkovat, tak do toho centra nepojedou. Respektive oni budou mít kde zaparkovat, třeba v podstatě úplně prázdných podzemních garážích nebo na fialových zónách. Ale je to rozvrženo tak, že to člověka nezavlíká do úplného centra, do těch malých uliček, kde teď řidiči zaparkovat mohli,“ dodává David Skála.

Návrat parkovacích karet za přední skla a vypnutí virtuálních parkovacích hodin ale nejsou jediné změny v dopravě, které Praha 1 v příštím roce chystá. Kromě toho první městská část předběžně počítá s přeskupením modrých a fialových zón tak, aby to vyhovovalo místním řidičům i nerezidentům a byly na území Prahy 1 rozložené rovnoměrně. Například v okolí podzemních garáží, které nejsou dostatečně využívané, budou fialové zóny rušit. Naopak tam, kde chybí, přibydou, aby měli možnost zaparkovat i návštěvníci, řemeslníci a podobně.

autoři: Monika Horská , jp
Spustit audio