Práce v lihovaru je tvůrčí a rozmanitá, chválí si destilatér. Vydejte se s námi do palírny plné inovací

10. listopad 2022 09:58

Pokud vlastníte zahradu s ovocnými stromy, tak pro vás výroba pálenky nebude žádnou novinkou. Takové destiláty vyrábí například v Radlíku kousek za Prahou. Naše létající redaktorka Sabina Vosecká navštívila kromě pěstitelské palírny i řemeslný lihovar a podívala se na celý proces destilace.

„Tady jsme v pěstitelské pálenici, to je ta původní, úplně klasická dvoukotlová měděná aparatura, která už je tu 24 let,“ popisuje majitel palírny Zdeněk Musil.

Kromě pěstitelské palírny, odkud si lidé odvezou pálenku z vlastního ovoce, tady v jedné budově sídlí také řemeslný lihovar. Používá moderní technologie a inovace, které umožňují lépe autorsky ovlivňovat tvorbu výsledného produktu.

Rektifikační nástavba o několika patrech

„Jsou tu dva kotle, surovinový a rektifikační, ten druhý kotel má nad sebou místo běžného klobouku takovou rektifikační nástavbu, která má tři až čtyři patra. Tady je zvláštní, že v průběhu té destilace si palič otevíráním nebo zavíráním pater a ochutnáváním může nastavit, kolikrát se to pálí,“ vysvětluje majitel.

Pokud jsou tedy patra otevřená, je destilát pálen dvakrát, pokud se všechna uzavřou, pálí se pětkrát. Další inovací je, že v druhém kotli je klasický plynový atmosférický hořák nahrazen infračerveným zářičem, ten umožňuje citlivější regulaci ohřevu. Destilát je pak jemnější, ale zachová si ovocný charakter.

Na celý proces dohlíží hlavní destilatér Kamil Kutina, v palírně pracuje už přes 20 let. „Baví mě, že to je tvůrčí práce, je neskutečně rozmanitá. Vymýšlím různé nové destiláty, likéry, nově třeba whisky, baví mě blendování,“ říká se zápalem.

Jak vypadá celý průběh destilace? Poslechněte si v reportáži.

Dřevěné soudky na zrání destilátů
autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Související