Práce na Průmyslovém paláci trvají už půl roku. Dokončují se vrty pro tepelná čerpadla a vznikne podchod

25. srpen 2022 10:10

Pokračuje rekonstrukce Průmyslového paláce na pražském Výstavišti, dělníci tu pracují už půl roku. V místě vyhořelého levého křídla se právě dokončují vrty pro tepelná čerpadla. Připravuje se také podchod, který Pražanům urychlí například cestu ke Křižíkově fontáně.

Díky tomu, že se celé levé křídlo Průmyslového paláce staví od základů, je možné využít technologii tepelných čerpadel pro dosažení optimální teploty v budoucím levém křídle. Celkem 70 čerpadel zajistí vytápění s úsporou až 75 procent energie a v létě budou sloužit i jako efektivní zdroj chlazení. Zatím je hotových 50 geotermálních vrtů.

Hned po dovrtání se každý vrt osazuje injektážním a teplonosným potrubím a zalije termosměsí, která zajistí přenos tepla z podloží do potrubí. Vrty jsou poté vždy po deseti propojené horizontálním rozvodem se sběrnou jímkou, ze které vede potrubí do strojovny.

Jižní a severní části Výstaviště pak má propojit podchod, měl by například urychlit cestu od tramvaje ke Křižíkově fontáně.

V rámci rekonstrukce se uskutečnila také celá řada záchranných prací na historických prvcích Průmyslového paláce. Podařilo se například sundat malbu na skle od Mikoláše Alše z pravého křídla paláce a začít s restaurováním vitráží v oknech střední haly.

Rekonstrukce Průmyslového paláce začala před půl rokem

Obří jeřáb také sundal šestadvacetitunovou hodinovou věž, která vyžadovala opravu. Vyrábět se nyní budou nové ocelové nohy, neboť ty původní jsou poškozené korozí a není možné je opravit.

Letos je v plánu celá řada dalších prací, a to hlavně na technických prvcích. Realizovat se bude například železobetonový suterén, před střední halou se zase zdemolují části suterénu jižních přístavků. Kromě toho se budou opravovat inženýrské sítě a vzniknou nové kolektory uvnitř objektu.

Rekonstrukce Průmyslového paláce v číslech:

  • Vyhloubeno je již 50 ze 70 vrtů pro tepelná čerpadla.
  • Zhotoveno bylo cca 100 ze 140 pilot v základech levého křídla.
  • Vytěženo bylo 23 900 m3 zeminy.
  • 26 tun vážila demontovaná hodinová věž.
  • 107 700 skel vitráží, které procházejí restaurováním, má celkovou plochu 2 256 m2.
zdroj: Magistrát hl. m. Prahy
Spustit audio

Související