Pozor, pojišťovna sleduje! Čeká řidiče doba, kdy bude vědět o každém jejich pohybu?

Ukážou styl jízdy, pomůžou při dopravní nehodě nebo navigují k místu na zaparkování auta. To všechno umějí mobilní aplikace od vybraných českých pojišťoven. Klidný řidič může dokonce získat slevu na povinném ručení. Ve Spojených státech jdou ještě dál. Tamní pojišťovna Allstate se pustila do boje proti používání mobilů za volantem aplikací, která zjistí, jestli řidiči telefonují nebo se dívají na sociální sítě. Povinné ručení jim chce naopak zdražovat.

Zastavíte na červenou a řidiči kolem hned začnou sahat po svých mobilních telefonech, aby zkontrolovali došlé zprávy a upozornění. Stejně běžné je používání telefonů při popojíždění v dopravních zácpách a v kolonách.

Čtěte také

Jsme online i za volantem a z toho plynou rizika pro nás i naše okolí. Jen v loňském roce mělo na našich silnicích nedostatečné věnování se řízení na svědomí 65 lidských životů. Také české pojišťovny proto uvažují o řešeních, která by zvýšila bezpečnost na silnicích.

Základem budou senzory umístěné v každém mobilním telefonu. Ty dokáží sledovat jeho pohyb nebo náklon. Podle informací z těchto senzorů pojišťovna dokáže sledovat, jestli se s mobilem nepohnulo a pravděpodobně bude moct sledovat i to, jakou aplikaci právě používáme.


Podle studie pořízené společností Cambridge Mobile Telematics stojí rozptylování za jízdy způsobené mobilním telefonem za 52 procenty havárií. Přičemž průměrná doba nevěnování se řízení je víc než dvě minuty. Výjimkou není ani používání mobilních telefonů při vysokých rychlostech.

Podobnou mobilní aplikaci nabídla řidičům pojišťovna Axa, díky které můžou získat slevu na povinném ručení. Je schopná porovnávat na základě dat z mobilních telefonů a údajů ze satelitů například i to, jak řidiči jezdí za deště nebo za snížené viditelnosti.

Aplikace vyhodnocuje styl jízdy – zrychlení, plynulost zatáčení, intenzitu brzdění nebo tempo jízdy. Poté, co auto zastaví, ohodnotí jízdu bodovým skóre. A kromě toho, že řidič může průběžně sledovat, jak si po jednotlivých cestách autem vede, nabízí mu mobilní aplikace i tipy, jak zlepšit příští jízdu a dosáhnout lepšího skóre.

Čtěte také

Moderní technologie testují i další pojišťovny, jako třeba Slavia nebo Kooperativa. Naopak pojišťovna Generali o žádné mobilní aplikaci pro řidiče zatím neuvažuje.

autoři: and , msk
Spustit audio