Pozor na předávkování léky proti bolesti a horečce, paracetamol může i zabíjet

3. únor 2017

Léků na snížení horečky a proti bolesti je celá řada, od těch klasických až po homeopatika, ale vždy je důležité najít nejlepší řešení pro každého pacienta zvlášť. Nevhodná kombinace léků, především těch s účinnou látkou paracetamol, může nevratně poškodit játra a v krajním případě i zabít.

V dnešní poradně jsme si o tom povídali s vedoucí lékárny BENU na Národní třídě v Praze, Petrou Horváthovou. „Důležité je posoudit zdravotní stav pacienta a symptomy onemocnění i s přihlédnutím k jeho případné další medikaci, kterou běžně užívá. Je třeba dávat pozor na vzájemné působení s jinými léky a kombinování různých, hlavně vícesložkových preparátů, které obsahují stejnou účinnou látku,“ řekla nám Petra Horváthová.

Většina vícesložkových léků není vhodná pro pacienty s vysokým krevním tlakem, kardiovaskulárním onemocněním, s poškozenými játry nebo ledvinami, dále s diabetem, glaukomem (zeleným zákalem) a při užívání některých antidepresiv. Pokud je v léku obsažena účinná látka fenylefrin, neměl by pacient současně používat nosní kapky nebo spreje na uvolnění ucpaného nosu.

Pozor hlavně na kombinaci s dalšími volně prodejnými léky na tlumení bolesti a snižování teploty, které mohou obsahovat paracetamol. „Paracetamol je výborným pomocníkem při nachlazení, nemá však žádný účinek proti zánětu. Opatrnost s jeho užíváním se vyplatí v těhotenství, dále u pacientů s jaterním onemocněním a vůbec není vhodný po konzumaci alkoholu ani na případnou kocovinu. Alkohol násobí škodlivý účinek paracetamolu na játra, a tak je také zcela nevhodné potit se za pomoci paracetamolu a čaje s rumem či svařeného vína,“ vysvětluje Petra Horváthová a na závěr uvádí doporučené dávkování léků s paracetamolem: „Pro dospělého pacienta staršího 15 let vážícího nad 60 kg, který nemá některou z kontraindikací, je při krátkodobém užívání do 10 dnů doporučené dávkování paracetamolu 500 až 1000 mg v intervalu 4 - 6 hodin, což je např. 8 tablet Paralenu 500mg za 24 hodin. V případě nutnosti dlouhodobého podávání je doporučeno snížit celkovou denní dávku na maximálně 5 tablet. U dětí je ideální odvodit nejpřesnější dávkování paracetamolu podle jejich váhy. Pokud se paracetamol užívá v doporučených dávkách a intervalech, minimálně čtyřhodinových, jedná se o poměrně bezpečné léčivo.“

A ještě jedno upozornění pro milovníky psů a koček. Ti by měli vědět, že Paralen a Aspirin jsou pro zvířata vysoce toxické.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio