Požár, který zničil střechu obchodního domu, hasiči zlikvidovali

25. únor 2003

Hasičům se dnes před 14:00 podařilo zlikvidovat požár na střeše obchodního domu Hasso na pražském Černém Mostě. Poté začali doutnající střechu rozřezávat, aby se dostali k případným skrytým ohniskům, které by mohly požár znovu rozpoutat. Zřejmě díky betonu ve střeše se oheň nedostal dovnitř obchodního centra, kde je samoobsluha, obchůdky či restaurace. Vzniklá škoda patrně půjde do desetimilionů, Na zkáze vnitřního vybavení se podepsala voda tryskající z požárních hadic.

Při události nebyl nikdo zraněn, policie všechny lidi evakuovala. Poměrně rozsáhlá rovná střecha o rozměrech asi 30 krát 60 metrů chytla pravděpodobně poté, co technici otevřeným ohněm spravovali její izolaci. Podle některých informací neodborně. Na betonové střeše, složené z několika vrstev, pracovali asi čtyři dělníci, kteří opravu měli ze tří čtvrtin hotovou. Hasiči a policie přesné okolnosti vzniku požáru zjišťují. Na místě zasahovalo asi deset hasičských jednotek, požárníci měli při zásahu nasazené dýchací masky a požár hasili z plošin svých vozů. Zpočátku jim pomáhali dobrovolní hasiči z nedalekých Kolovrat a podnikový sbor Barvy laky.

Před polednem, asi hodinu a půl po nahlášení, šlehaly podle hasičů plameny do výše několika metrů. Později se změnily v hustý štiplavý dým, který halil okolní paneláky. Dým nikoho neohrožoval, neboť byly dobré povětrnostní podmínky. Ve 14:00 střecha ještě trochu doutnala. Hasiči ji řezali speciálním nástrojem, který je značně rychlejší než sekery. V budově, která je údajně pojištěna, jsou také posilovna, kosmetika a obchod s nábytkem. Voda vše zmáčela, v supermarketu bylo podle svědků minimálně deset centimetrů vody. Událost neušla pozornosti mnoha zvědavců, kteří zásahu hasičů přihlíželi, stejně jako zdrcených nájemců obchodních prostor.

Spustit audio