Povinné testování zaměstnanců: U firem nad 250 lidí od středy, u menších nad 50 lidí od pátku

3. březen 2021

Povinné testování pracovníků na koronavirus je od středy zatím povinné pro firmy nad 250 zaměstnanců. Testy musejí mít hotové do 12. března. Podniky s 50 až 249 zaměstnanci začnou s testováním v pátek a dokončit ho musejí nejpozději 15. března. Následně bude testování vyžadováno jednou týdně.

Čtěte také

Možné je antigenní testování u závodního lékaře nebo u externího poskytovatele, stejně jako samotestování. Antigenní testování provedené zdravotníkem je plně hrazeno, na samotestování stát přispěje 60 korun na test.

V případě podniků, které mají po republice více poboček, se jejich zaměstnanci sčítají. Pokud se tak bude jednat o společnosti s více než 50 zaměstnanci, bude pro pracovníky, kteří docházejí do firmy, testování závazné. Povinné testování se nevztahuje pro lidi pracující z domova.

„Jsme jednou z prvních zemí, která rozjíždí masivní testování ve firmách. Prvních 10 tisíc firem protestuje 2,1 miliony pracovníků,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu za ANO Karel Havlíček. K tomu podle něj dojde nejdéle do dvou týdnů.

autor: ech | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio