Poustevna na Žižkově nabízí zázemí pro začínající autory, kteří potřebují klid na psaní. Chystá i kurzy tvůrčího psaní

6. duben 2021

V žižkovském domě Radost se nachází prostor pro studenty, kteří hledají soukromí pro svou literární tvorbu. Azyl pro psaní v Poustevně ovšem může získat každý, jak vyplývá z rozhovoru, který s jedním z organizátorů Ondřejem Slišem vedl publicista Václav Müller.

Dům Radost (Dům odborových svazů)

Mladí lidé často bydlí ve sdílených bytech a místo, kde by nebyli rušeni, jim chybí. V Poustevně najdou kancelář s židlí, stolem a pohovkou. „Náš záměr byl vytvořit prostor, kam budou moct chodit lidé psát a bezplatně si půjčovat nějaký prostor. Představovali jsme si, že to bude ideálně prostor, kde nebudou žádné ruchy nebo internet,“ představuje projekt jeden z organizátorů Ondřej Sliš. Ten vznikl už na jaře loňského roku.

Kurzy tvůrčího psaní

Poustevna pořádala také venkovní autorská čtení. V nich by ráda pokračovala i v době, kdy to vládní opatření dovolí. Jejich součástí bude i kurz tvůrčího psaní. „Ti autoři tam nejenom čtou, ale ještě před samotným začátkem veřejného čtení se sejdou se skupinkou deseti, patnácti lidí, která je tvořená dospívajícími lidmi a seniory. Autor s nimi projde teorii a zadají si třeba nějaký domácí úkol,“ popisuje Ondřej Sliš.

Kurzy budou trvat tři měsíce, zájemci se vystřídají u několika lektorů. Letos jsou v plánu dva turnusy. Lekce budou zatím vzhledem k vládním opatřením probíhat online.

autoři: Václav Müller , ech
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.