Potřeba změřit svět jako hlavní motiv výstavy ve Fotograf Gallery. Navštivte expozici Úchylka měření

21. duben 2022

Fotograf Gallery otevřela novou výstavu s názvem Úchylka měření. Tři umělci ve svých dílech zkoumají úzkou spojitost mezi fotografií a vyměřováním světa.

Úchylka měření. 1392 hodin výstavy. Z toho 237 hodin otevřeno - tak zní celý název výstavy, kterou můžete navštívit až do 11. června. Vyměřování světa se úzce pojí s lidskou potřebou uchopit prostředí, v němž se člověk nachází. Maďarský umělec Benedek Regős a čeští Jan Šerých a Jakub Valenta se každý jiným způsobem vyrovnávají s blízkým vztahem média fotografie a měřičských technik.

Projekce transparentního osobního účtu doprovázeného imagestockovými obrazy

„V jedné práci sbírám už od roku 2016 ankety z webu Novinky.cz, ve Fotograf Gallery jsem vystavil ankety od 1. ledna až dodnes. Diváci můžou sledovat, jakými tématy tento rok společnost žila. Další práce je podobného charakteru, tam jsem sbíral data o tom, jaká je barevnost webových stránek,“ popisuje Jakub Valenta. Jeho třetí dílo představuje projekce transparentního účtu doprovázeného imagestockovými obrázky, které ilustrují příjmy a výdaje.

Jan Šerých vystavuje velká plátna snímků pouště Gobi pořízených na aplikaci Google Earth. „Jsou to pohledy, které člověk není schopen vidět jednoduše na displeji, protože je potřeba pořád nějak oscilovat mezi celkem a detailem. To, co je komukoli dostupné, je vlastně zároveň možná neviditelné,“ podotýká autor.

Práce Jana Šerýcha vychází ze satelitních fotografií poště Gobi

Maďarský fotograf Benedek Regős pak ve své sérii Angles and Distance akcentuje souvislosti fotografie a euklidovské geometrie, když v patách dnešním geodetům zachycuje značky, které po sobě jejich měření krátkodobě i trvale zanechává.

Co o výstavě říká kurátorka Tereza Rudolf? Poslechněte si celou reportáž.

autoři: Václav Müller ,
Spustit audio