Potravinová banka bude některým klientům dodávat pomoc až domů. O rozvoz se postará přepravní společnost

24. březen 2022

Pražská potravinová banka spustila novou službu rozvozu potravin. Lidem v nouzi je bude zdarma rozvážet soukromá přepravní společnost.

Čtěte také

„Je to samozřejmě něco úplně jiného, je to za menší peníze, jsou třeba dlouhé čekací časy, ale my to bereme jako náš vklad pro tu pomoc, která je,“ říká řidička odjíždějící s plným autem potravin. Pro zhruba sto obyvatel Prahy v nouzi bude přepravní společnost zajišťovat dodávky čtyřikrát měsíčně.

S trasou pomůže algoritmus, jak popisuje Jakub Mazal ze společnosti Liftago: „Trasu těch přibližně dvaceti zásilek dokážeme každému řidiči naplánovat automaticky. Náš algoritmus seřadí zastávky tak, aby jel co nejefektivněji a co nejkratší dobu. Zároveň zvyšujeme přesnost dodání díky notifikacím, které chodí automaticky příjemcům potravinových balíčků.“

1.Potravinová banka v Praze má v čase epidemie COVID-19 mnohonásobně více jídla, než za běžného stavu.

„Přestože vidíte, že je to kousek na konečnou autobusu, tak pro mě je nesmírný problém tam dojít, natož nakoupit. Já jsem opravdu šťastná a vděčná za tuhle pomoc,“ svěřuje se seniorka, které jsme právě doručili jednu z tašek. Aktuální projekt je první z většího balíku aktivit s názvem 365 dní pro potravinové banky. Cílem je během jednoho roku navýšit zásoby potravin v bankách z 10 tisíc tun ročně na 25 tisíc tun. Taková je totiž skutečně potřeba v Česku pro lidi v nouzi.

Legislativní změny chce prosadit i organizace Zachraň jídlo a to u uvařených pokrmů. Jak? Poslechněte si celou reportáž.

autoři: Jaroslav Hroch ,
Spustit audio