Poslední aristokratka je spíš rodinná podívaná, hodnotí komedii režisér Vejdělek

19. říjen 2019

Do pořadu Host Lenky Vahalové tentokrát přišel režisér Jiří Vejdělek. Hlavní téma rozhovoru byl nový film Poslední aristokratka.

Film Poslední aristokratka vstupuje do kin ve čtvrtek 24. října. V hlavních rolích se představí Tatiana Dyková a Hynek Čermák.

„Já jsem se úplně poprvé s knihou Poslední aristokratka setkal v tramvaji. Dáma, která v té tramvaji seděla pode mnou, se strašně chechtala nad nějakou knihou a strašně se snažila dělat, že se nesměje, aby neměla ostudu na celou tramvaj, ale moc jí to nešlo. Protože jsem neviděl na titulní stranu knihy, tak jsem neodolal a zeptal se, co ji tak baví a řekla mi, že Poslední aristokratka. Takže já potom, když jsem byl v knihkupectví a z regálu na mě Poslední aristokratka mrkla, tak jsem se začetl a hned jsem si říkal, hmmm, to by mohl být dobrý vtipný film,“ vzpomíná Jiří Vejdělek.

Jenže úspěšný režisér a scénárista nedostal na film autorská práva. „Sháněl jsem se po autorských právech, ale práva už byla pryč, tak jsem ten sen natočit podle knihy film pustil z hlavy. A po čase se mi ozvali Silvie Michalová a Ondřej Zima, který práva koupili, jestli bych natočil podle knihy film,“ říká.

Autor knihy Evžen Boček prý Vejdělkovi do natáčení nijak nemluvil. „Jenom po mně chtěl, abych v Miloticích netočil nějaké sexuální orgie,“ směje se a dodává, že Poslední aristokratka je spíš rodinná podívaná.

Chcete vědět, co si myslí Jiří Vejdělek o současné filmově tvorbě? Pusťte si pořad v audioarchivu.

autoři: Lenka Vahalová , jp

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.