Poskládané obrázky. Výstava koláží a mozaiek Inky Karbusické vás překvapí svou tvůrčí metodou

10. duben 2024 08:12

„Poskládané obrázky“ Inky Karbusické - to je titul výstavy koláží a mozaiek, kterou ve Vrchlabí uvádí Správa Krkonošského národního parku. Výstava je přístupná do 23. dubna a návštěvníky může překvapit především tvůrčí metoda autorky děl.

Tvoření je pro mě útočiště, kde si z roztrhaných a rozstříhaných papírků skládám zpátky samu sebe. To jsou slova výtvarnice a také farmářky Inky Karbusické. „To jsou takové chvilky radosti.“

Čtěte také

Představuji si, že váš ateliér je na Janově Hoře. „Na vernisáži byla paní, která říkala, že si myslím, že jsem strašně šťastnej člověk, když můžu na té farmě tak hezky sedět a tvořit celé dny, směje se Inka Karbusická. „Já bych ty své obrázky nikdy nevystavovala, kdyby mne kamarádky nedonutily vyndat je ze šuplíků.

„Koláže, které tady visí, jsem si dělala pro sebe. Zrovna koukáme na stěnu, kde jsou vesměs plátna nebo kartony. Ale většina mých obrázků, to jsou čtvrtky nebo zkrátka papíry. Někdy mám nápad a k němu hledám ty správné tvary, obrázky i barvičky. A jindy si jen tak listuji a z obrázků i textů, které mne zaujmou, si pak skládám obrázek.

Z výstavy Poskládané obrázky Inky Karbusické ve Vrchlabí

Vy tady máte i kolegyni, Miladu Gabrielovou. „Dnes tu děláme takové dílničky - Udělejte si svoji koláž.
„Já tady třeba zrovna zkouším koláž v duchu Jiřího Koláře. Kdy se vše rozstříhá na malé kousky a zase slepí dohromady. Ale Inka je šikovná na takové koláže, kdy použije celé obrázky, které pak ještě dokresluje. Já jsem výtvarnice, ale momentálně učím kresbu a barevné techniky studenty na fakultě architektury, říká Milada Gabrielová.

Čtěte také

„Když jsme spolu s Inkou organizovaly plenéry a výtvarné víkendy na Janově Hoře, vzniklo tam plno krásných věcí. Já jsem tam jezdila i se studenty a Inka kromě toho, že stihla všechno zorganizovat, tak se stihla také zúčastnit. Nashromáždila obrovskou kolekci, ve které je uložena imaginace a energie, takže může dál tyto vjemy předávat divákům.

A my se sejdeme na nějakém nejbližším plenéru. Ostatně křtiny hříbat budou na Janově Hoře v Krkonoších 25. května. Takže budeme mít dalšího koníčka do stáda, tentokrát se jménem začínajícím písmenem M. „Třeba Mozaika se můžeme jmenovat hříbátko letošního roku, dodává výtvarnice a farmářka Inka Karbusická.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související