Pórková a ořechová poznámka
Na Silvestrovské a sváteční návštěvy, oslavy a setkávání s příbuznými se nám budou hodit zajímavé pomazánky. Několik tipů nabízí Marta Bodnárová ze Žďáru nad Sázavou. Například pórková pomazánka může být překvapivě lahodná.
„Očistíme si jednu mrkev, jednu petržel a stejné množství celeru. Nastrouháme na hrubém struhadle, ovšem musí to být opravdu nahrubo, jinak to nebude křupat. Ve stejném množství použijeme i pórek. Smícháme s jedním pomazánkovým máslem a jedním bílým jogurtem a to je vše,“ doporučuje autorka pomazánek.
Ořechová pomazánka je doslova mana nebeská. Tou své návštěvy opravdu dostanete.
„Budeme potřebovat asi 18 dkg ořechů, nejlépe vlašských, ale jdou i lískové nebo mandle. Dále půlku másla, tři lžíce oleje a lahůdkové droždí tebi, které se dá koupit ve zdravé výživě. Rozmačkáme 3 stroužky česneku, všechno smícháme a osolíme. Bez soli by to nebylo ono,“ usmívá se Marta Bodnárová.
Zkuste si letošní oslavy konce roku zpříjemnit aspoň jednou z těchto dobrot.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.