Pondělí dokumentární i tanečně premiérové

17. únor 2014

V roce 1976 bylo nedaleko Bratislavy nalezeno tělo mladé studentky Ludmily Cervanové. Ačkoliv od této brutální vraždy uplynulo téměř 40 let, případ zůstává stále neobjasněný. Dávná tragédie a osudy obžalovaných inspirovaly režiséra Roberta Kirchhoffa k natočení dokumentu s názvem Kauza Cervanová. Tento divácky úspěšný snímek uvede v 19:00 Městská knihovna na Mariánském náměstí.

"Tato dokumentární tragédie o právu na spravedlnost je detektivní výpravou do temných hlubin 37 let starého a dodnes neuzavřeného případu únosu, znásilnění a vraždy mladé slovenské medičky. Do případu se vložil i někdejší prezident Gustáv Husák. Proběhly desítky výslechů a zadržení, ale i manipulací, vydírání, utajovaných informací a falešných přiznání," říká o filmu Jitka Roškotová z Městské knihovny v Praze.

Režisér Ivo Bystřičan začal v roce 2007 natáčet dokument o stavbě chybějícího úseku dálnice D8. Tato spojnice s Německem má nejen mnoho příznivců, ale i celou řadu odpůrců. Zatímco obyvatelé Českého středohoří vítají slibovaný odklon dopravy, ekologové se snaží chránit některé druhy rostlin a živočichů. Film Dál nic tak nabízí výjimečný pohled na stále aktuální občanský rozkol. Zhlédnout ho můžete v kině Světozor od 20:30.

"Je to film, který se sice obrazově zabývá tím, jak dálnice proniká do prostoru, ale více vypovídá o tom, jakým způsobem se štěpí společnost, jakým způsobem nefunguje občanská společnost, a jakým způsobem se možná může ubírat naše budoucnost, ve které nejsme schopni artikulovat společenské vize," vysvětluje Ivo Bystřičan.

O tom, co se stane, když primabalerína ztratí víru v umění, vypráví nová taneční inscenace s názvem Faith. Toto emotivní představení od 20:00 premiérově uvede divadlo Ponec. Na jevišti se objeví členové úspěšného tanečního souboru Tantehorse. O hudební doprovod se postarala dark - jazzová německá kapela.

"Tanečně - výtvarné představení Miřenky Čechové a Andrey Miltnerové je inspirováno životem a tragickou smrtí primabaleríny Národního divadla Taťány Juřicové, pro kterou byl tanec natolik důležitý, že se nevyrovnala s koncem své aktivní kariéry a skočila z okna. Inscenace její žačky Miřenky Čechové se zabývá otázkou, na kolik se může láska k umění stát důležitější než láska k životu. Melancholickou atmosféru představení ještě podpoří hudba kapely Bohren," dodává mluvčí divadla Hana Čekanová.

autor: Karolína Kumpfová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.