Pomoci lidem v nouzi je slušnost, říká o léčbě zraněných Ukrajinců vnitro

28. únor 2014

Několik zraněných Ukrajinců, které do Česka v rámci humanitárního programu MEDEVAC přivezly dva armádní speciály, už má za sebou operaci. Celkem se jich ve třech pražských nemocnicích léčí 27. V Kyjevě je vytipovala humanitární organizace Člověk v tísni. Stará se o ně pražský Motol, Ústřední vojenská a Všeobecná fakultní nemocnice. S ukrajinskými pacienty pomáhá i Polsko.

Ve VFN na pražském Karlově náměstí se léčí osm zraněných. Dnes lékaři operují čtyři z nich. Nejmladšímu zraněnému, který přiletěl z Ukrajiny i se svojí matkou, je 17 let a starají se o něj v pražském Motole.

Za sebou má podle dostupných informací operaci třeba muž s otevřenou zlomeninou holeně a další pacient se střelným zraněním na noze.

Nemocným z Ukrajiny v nemocnici pomůžou i stomatochirurgové. Léčí zranění obličeje - zlomenou spodní čelist a očnici.

Přes noc lékaři nemocné vyšetřovali, aby si ověřili údaje z Ukrajiny, někteří si s sebou přivezli dokonce rentgeny.

Všichni pacienti jsou ve stabilizovaném stavu mimo ohrožení života. Jsou to muži v mladém nebo středním věku.Jedním z nich je i Alexandr Vasilijevič Jaščuk.

Dostal jsem tři kulky

„V noci 18. jsem byl na barikádách na Majdanu. K ránu jsme šli jednou z ulic z náměstí a začali do nás střílet. Jsem přesvědčený, že to byl sniper někde na střeše, ale neviděl jsem ho. Dostal jsem tři kulky, do nohy, do břicha a do ramene. Ostatní mě odnesli do sanitky, která mě odvezla do nemocnice v Kyjevě, tam jsem šel hned na sál a kulky mi vyndali. Na JIP jsem zůstal 8 dní,“ popisuje.

Alexandrovi je 39 let, na Ukrajině má ženu a děti. Daří se mu dobře, ale kvůli poranění nervu není jasné, jestli bude moci rukou hýbat v plném rozsahu. Na poranění nervu přišli až v noci čeští lékaři, mohla ho prý způsobit i špatná kovová fixace. Tu mu na Ukrajině dali ve spěchu a má ji na rukou i na nohou pořád.

Zranění komplikuje také velké množství úlomků. Lékaři naplánovali operaci na příští týden, říká chirurg a specialista na humanitární program MEDEVAC Filip Burget. Ten Alexandra vyšetřil a bude ho operovat.

„Připravujeme ho na příští týden na operaci s tím, že by se odstranily zevní fixátory a dala by se tam vnitřní osteosyntéza. A ještě v průběhu víkendu a začátku týdne bychom ho dovyšetřovali, abychom měli veškeré podklady k operaci,“ vysvětluje chirurg.

Program MEDEVAC je primárně určen pro vážně nemocné děti z válkou postižených či jinak potřebných oblastí, kterým není možné zajistit léčbu v místních podmínkách.

V internetových diskusích se někteří lidé nad léčbou zraněných Ukrajinců v Česku pohoršují. „Pokud má někdo pocit, že není potřeba pomáhat lidem, kteří se ocitli v nouzi, tak nepatří do slušné společnosti,“ myslí si ředitel odboru azylové a migrační politiky z ministerstva vnitra Tomáš Haišman.

Česká armáda a vláda je podle něj ochotná a schopná takto pomoci kdekoli na světě i českým občanům.

Poláci vybírají na léčení zraněných peníze

Přes 60 Ukrajinců zraněných při protivládních protestech se léčí také v polských nemocnicích a Varšava plánuje ještě další transporty.

Nejvíce hospitalizovaných leží v nemocnicích právě v polské metropoli, Vratislavi a Krakově. Mezi pacienty není žádný, který by byl ve velmi vážném stavu.

Většina Ukrajinců má zranění hlavy, končetin anebo očí. „Otevřené zlomeniny, pohmoždění, střelná zranění,“ řekl Polskému rozhlasu jeden z vojenských lékařů.

Někteří Ukrajinci opustí polské nemocnice v nejbližších dnech, jiní zůstanou i několik týdnů. Na jejich léčení vypsali Poláci finanční sbírky.

Pomoci zraněným Ukrajincům se chystá také Německo, Slovensko ani Maďarsko prý v nejbližší době s podobnou operací nepočítá.

autoři: pev , lej , sib , bre
Spustit audio